Un debat sobre què és salut comunitària i com ben impulsar-la

Dilluns 29 de gener es va fer el primer ‘Cafè comunitari’, amb un debat sobre “De què parlam quan parlem de salut comunitària”, organitzat pel Grup de Treball PACAP de les Illes Balears. L’activitat es va dur a terme a les instal·lacions del Col·legi de Metges, a Palma, amb una participació que va ser multidisciplinària.

El debat en torn aquest cafè estava centrat en la imprecisió que existeix a l’hora de parlar de salut comunitària, així com en la importància de tenir un llenguatge comú. I es va parlar de l’estratègia en salut comunitària en Atenció Primària de les Illes Balears com el paraigües o la plataforma on allotjar tots els processos comunitaris que es facin a la nostra comunitat.

La reflexió sobre com fer comunitària des de la consulta, atenent el context i la realitat de la persona que atenem, també va tenir espai al debat, així com la necessitat d’implicació per a dur-la a terme de tot l’equip d’Atenció Primària o EAP del centre de salut. Es va parlar també del segon nivell d’orientació comunitària, dels tallers d’educació per a la salut que es fan en molts centres de salut, i finalment de l’acció comunitària sortint al carrer. Incidint, aquí, en la idea que el centre de salut no és l’únic centre de la salut i que els sanitaris som un agent més en aquest procés.

Participants del debat van poder explicar els seus projectes de salut comunitària, com l’elaboració del mapa d’actius de la zona de Son Pisà, el mapa d’actius de s’Escorxador o la plataforma d’entitats de Son Gotleu, que són alguns dels que s’han posat en marxa en diversos municipis de Mallorca.

Es va debatre, finalment, sobre la necessitat de crear comissions de salut municipals com a manera d’impulsar l’acció comunitària.

La idea de les persones que integren el grup PACAP de les Illes, organitzadores d’aquesta trobada, és continuar realitzant aquests ‘cafès comunitaris’ i centrats en diverses temàtiques. Ens n’aniran informant…