La conferència “La relació metge-pacient en la història”, del Dr. José Lázaro, obrirà el I Congrés Ibamfic

“La relació metge-pacient en la història; entre l’ajuda tècnica i el diàleg personal”, conferència del professor i doctor en Medicina José Lázaro, obrirà el I Congrés IBAMFIC (Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària).

Aquesta conferència, oberta a tota la ciutadania, està prevista a la seu del Consell Insular de Menorca a partir de les 19:00 h del dijous dia 8 de juny i compta amb la col·laboració del Patronat Científic del Col·legi de Metges de les Illes Balears.

El Dr. José Lázaro és professor d’Humanitats Mèdiques en la UAM. És autor, entre uns altres, de Vidas y muertes de Luis Martín-Santos, y de La violencia de los fanáticos. Un ensayo de novela.

En l’article La relación médico-enfermo a través de la historia*, del que és autor juntament amb el metge, escriptor i filòsof Diego Gracia, explica com en les últimes dècades del segle vint la forma de relacionar-se els metges i els malalts va canviar més que als vint-i-cinc segles anteriors. I com el pas del model paternalista a l’autonomista ha suposat una transformació amb escassos precedents històrics.

Aquesta xerrada a la seu del Consell Insular de Menorca que obrirà el I Congrés IBAMFIC està enfocada com un “passeig” per la història de la Medicina i servirà per reflexionar sobre la pregunta què és el que vol, en el fons, el pacient?
“En la seva secreta intimitat (secreta de vegades fins a para si mateix), ¿què és el que s’oculta realment darrere de la seva demanda explícita?”, ha escrit el propi autor.

La conferència servirà així mateix per analitzar el paper del metge en la nostra societat actual.

Articles i currículum del Dr. José Lázaro:

La demanda secreta del paciente

La medicina narrativa

Del médico sacerdotal al médico asalariado

Currículum vitae Dr. José Lázaro

* La relación médico-enfermo a través de la historia (Anales del Sistema Sanitario de Navarra 29 Suplemento 3 (2006): 7-17)