El Congrés Ibamfic compta amb pacients experts a la taula de cronicitat

La taula de Cronicitat del 5è Congrés Ibamfic, prevista per divendres 31 de maig a les 15 h, que es farà al Col•legi de Metges de les Illes Balears, a Palma, compta amb la participació del Programa Pacient Actiu de les Illes Balears.

Amb el títol “Què podem oferir als pacients” a la consulta, i coordinada per la metgessa de família Amparo Mena, i intervenen la també metgessa de família Sílvia Legido, la infermera gestora de casos Maria J. Benàssar i el metge internista Sixto Ruiz.

Els pacients procedents de Pacient Actiu, tots ells amb experiència amb la patologia EPOC, i membres d’aquest programa de formació entre pacients que pateixen la mateixa malaltia, són Antoni Aranda, Ana Maria Docampo i Luis Miguel Galván.

Amb l’objectiu d’optimitzar el tractament al voltant del diagnòstic i millorar la qualitat de vida dels pacients, aquesta sessió posa damunt la taula tots els agents o recursos en l’abordatge de la malaltia. En primer lloc, el metge o metgessa de família i comunitària, amb el rol de coordinador des de l’Atenció Primària.

La metgessa Amparo Mena, del Centre de Salut So na Monda d’Inca, destaca la importància d’aquesta coordinació, principalment, amb l’Hospital i un cop el pacient rep l’alta. Amb l’exemple de la feina del metge internista Sixto Ruiz, paradigma en la millora d’aquesta relació i intercanvi d’informació entre Centre de Salut i Hospital, que evita reingressos o permet avançar les altes.
També la infermera gestora de casos té un paper cabdal, mobilitzant els diferents recursos comunitaris i hospitalaris.

El pacient expert, per altra banda, és un element actiu en la millora de la qualitat de vida, el diagnostic i el pronòstic o l’evolució de la malaltia. Perquè entenent la seva malaltia millora el seu abordatge. I amb la sort que a les Balears comptam amb el llarg recorregut, des de 2016, del Programa Pacient Actiu, amb molta experiència ja formant a pacients en diferents patologies cròniques. I amb la informació dels bons resultats que amb aquest paper actiu del pacient (valgui la redundància), amb el coneixement, eines i recursos i intercanvi d’experiències entre iguals, s’obtenen.

Tornant a l’eix o objectiu principal de la taula, la metgessa Amparo Mena emfatitza que la coordinació entre tots els agents implicats permet millorar la qualitat de vida del pacient. Amb evidència científica clara en l’abordatge en cas d’insuficiència cardíaca, on la bona coordinació entre Atenció Primària i Hospitalària evita descompensacions i reingressos.