«El món és divers, com les patologies, però el sentiment del pacient no varia»

Parlam amb el Dr. Javier Arranz, metge de família i comunitària, màster en medicina tropical i responsable del Grup de Treball de Malalties Infeccioses Ibamfic.

El doctor Javier Arranz, metge de família i comunitària, acaba d’aterrar d’Etiòpia, on ha participat amb feines de cooperació amb una ONG de Manacor. Enrere queden les seves compareixences durant la pandèmia de covid com a portaveu del comitè de malalties infeccioses a les Balears.
Ell és responsable i membre des de la seva creació del grup de treball Ibamfic d’aquest àmbit i del grup de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (Idisba), fent recerca des de l’Atenció Primària.

Li demanam, com a expert i com a facultatiu de centre de salut, que ens faci un balanç de la incidència de grip i covid aquesta tardor. Amb les dades amb la mà, el resum actualitzat d’epidemiologia, destaca que a l’octubre hi va haver un repunt important de covid. I que segurament, les reunions de Nadal suposaran una pujada de la infecció per aquest coronavirus a les darreries de desembre. Pel que fa a la grip, anticipa que, en línia amb el que sol passar cada any, hi haurà sobretot casos al final de gener.

Des de la seva experiència, parla també de la resposta dels pacients i la comprensió en general tant amb l’ús de la mascareta als centres de salut quan hi ha símptomes d’infecció com davant el fet que ara només es facin proves de covid quan es tracta de població de risc. De la mateixa manera, destaca la resistència a revacunar-se, ara que és època; més de covid que de la grip.

Parlam amb el Dr. Javier Arranz igualment de pneumònia, coincidint amb el dia internacional contra aquesta malaltia, dia 12 de novembre. Una data important perquè ens recorda, diu, la transcendència que té, com a causa de sèpsia, en països en vies de desenvolupament, afectant a fillets. I pel risc que suposa aquí per a la població vulnerable, tot i les vacunes existents, com la de pneumococ. Una prevenció que, si parlam d’adults, va destinada a persones immunodeprimides o a majors de 70 anys.

La seva predilecció per les malalties infeccioses, segons ens explica, li ve des dels inicis, estudiant la carrera de Medicina i durant la residència. El VIH estava en aquell moment en el seu moment màxim i suposava una feina important. El seu interès viatger, per altra banda, l’ha conduït cap a malalties emergents, sent, la majoria d’elles, infeccioses. Els diagnòstics a l’Atenció Primària, explica, en els moments que ell va entrar en aquest àmbit, no eren fàcils. Amb el seu grup de treball van començar a crear algun document. Coincidia, a més la creació, l’any 1997, dels de comunitats com Catalunya i València, amb els quals van col·laborar.

Màster en medicina tropical, cursat fa gairebé 10 anys, el doctor Javier Arranz destaca tant amb la seva feina vinculada a ONGs a Etiòpia com en iniciatives a països com Camerun, on ha participat a un programa de telemedicina donant suport als metges d’allà, sobretot, en la consulta de casos.

Ha estat amb Metges del Món contra l’epidèmia d’Ebola l’any 2016. I a camps de refugiats, fent medicina general. Ha tornat ara a Etiòpia, país pel qual té un sentiment especial, fent atenció a les tribus del sud, amb el projecte de l’ONG manacorina Llevant en Marxa.

«El món és divers, les malalties no sempre són les mateixes, però el sentiment dels pacients, les seves preocupacions davant la patologia o el seu malestar, no varia», diu des del seu llarg exercici de la Medicina Familiar i Comunitària. Destaca d’aquests països on ha treballat la manca de recursos i de facultatius, i l’aprenentatge vital que li ha suposat l’experiència.
La seva vocació l’ha duit a estar actiu a casa nostra també a Creu Roja i en unitats d’emergències.

Del moment històric de covid recorda la incertesa, la poca informació de la qual es disposava d’aquesta nova malaltia i els canvis que es donaven en qüestió d’hores.

Sobre quines infeccions ens esperen, parla de com anirem veient cada vegada més aquí brots de dengue. «I ja anirem veient com li feim front i com evoluciona la primera vacuna de la qual ara es disposa».
Els virus, amb la varietat de serotips característica, és un dels cavalls de batalla d’aquest metge incansable. Com els bacteris, amb l’altra front que suposa per a la salut pública el problema de les resistències.