Prevenció consum d’alcohol en els joves en l’àmbit de les festes patronals

Des de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, Ibamfic, ens sumam al repte de conscienciar sobre els riscos que té el consum d’alcohol en la població en general i en els menors d’edat de forma específica, i apostam també per un canvi de model d’oci durant les festes patronals de les Illes Balears.


La nostra comunitat té una alta taxa de consum d’alcohol que afecta tota la població i que està molt lligada a activitats d’oci i a les nostres festes patronals. Malauradament, aquestes pràctiques es traslladen a la població més jove i als menors d’edat.

Des de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària ens sumam a campanyes com #NoSiguisAse, del Padib, entitat de la Conselleria de Salut. I a altres, com la de la Conselleria de Benestar Social del Consell Insular de Menorca, que ha recordat a les famílies dels centres educatius abans de final de curs els riscos que té aquest consum d’alcohol en menors d’edat.

Des d’aquí, s’apuntava que la disponibilitat d’alcohol és molt alta en la nostra societat i que un 91,8 % dels estudiants consideren que poden aconseguir l’alcohol fàcilment o molt fàcilment, i el compren en llocs o establiments malgrat que no estigui permesa la seva venda a menors. I que, a més, la permissivitat de les famílies pel que fa a beure alcohol és del 34,5 %.

“La festa, la diversió i el lleure no haurien d’estar associats a l’alcohol ni a cap consum amb potencial addictiu. Alliberar la festa de consums de risc és el principal repte que hem d’assumir, de manera coordinada, totes les administracions. I, per fer-ho, evidentment, necessitem la col·laboració de tota la comunitat i especialment de les famílies”.

Ho creiem de la mateixa manera, i recordam que l’alcohol és especialment perjudicial en les poblacions joves. O que no hi ha un consum d’alcohol saludable més enllà de 0.

Recursos:

https://einasalut.caib.es/ca/web/ciudadania-activa/quiero-beber-menos

https://www.facebook.com/nosiguisase/?locale=es_ES

https://www.semfyc.es/semfyc-menores-adolescentes-alternativas/

https://www.sanidad.gob.es/campannas/campanas11/alcoholenmenoresnoesnormal/riesgoeneluso.html