Evitar un cop de calor

La Dra. Elena Muñoz, presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, parla en aquest vídeo, en una intervenció al programa Els Dematins d’IB3, de com evitar un cop de calor davant el risc d’altes temperatures.


Les persones d’edat més avançada, nadons i persones que tenen dependència, que depenen d’altres per hidratar-se, juntament amb les persones que treballen al sol, són les que tenen més risc de patir un cop de calor. Patir un cop de calor no és molt freqüents, però  es pot dir que els efectes negatius de la calor afecten de forma genèrica, amb símptomes com dormir poc, cansament o pèrdua de la gana.

Una lleugera deshidratació també és molt freqüent en moltes persones, ocasionant cansament, una mica de mal de cap o fins i tot nàusees. En aquests casos, bevent aigua pot millorar una mica. La doctora Muñoz afirma que amb la calor és molt important fer cas a la set que tinguem i fins i tot beure sense tenir sed. També recomana no sortir a fer exercici durant les hores que el sol és més fort pel risc també d’insolació. I evitat igualment l’activitat física en un lloc tancat o sense aire condicionat.

A les cases, hauríem de tenir finestres tancades i persianes baixades de dia. I quan el sol es pon, obrir-les per ventilar bé, aconsella. I portar pel carrer roba clara que reflecteixi la llum i sigui transpirable.

L’únic líquid que realment hidrata és l’aigua. L’alimentació també ha de ser diferent quan les temperatures són altes, amb més verdures i hortalisses. I parla també del benefici que té un bany a la platja o a la piscina i si no pot ser una dutxa de cinc minuts per refrescar-se.

 

Compartim també aquesta informació per a pacients del grup PAPPS de la semFYC: