Pla de vacunació Covid-19 i reforç necessari a l’Atenció Primària

La presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, Elena Muñoz, ha parlat al programa Els Dematins d’IB3 del pla de vacunació de la Covid-19 que ha posat en marxa el Govern espanyol en els darrers dies i del reforç que necessitarà l’Atenció Primària.

La doctora Elena Muñoz s’ha referit primer a què hi ha moltes incerteses sobre quines vacunes tindrem, sobre el número de dosis disponibles i a partir de quan, donat que falten poques setmanes pel mes de gener, que és la data que es preveu en aquesta estratègia, que prioritza la població vulnerable, per patologia crònica, persones majors i cuidadors. La presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària s’ha referit també a la càrrega extraordinària de feina que suposarà aquest pla de vacunació de la covid-19 als centres d’Atenció Primària, donat que s’hauran de posar milions de dosis en poc temps. “Això, sens dubte, suposarà una pressió afegida”, afirma. També perquè estarem davant un medicament nou, o més d’un, en cas que siguin diferents vacunes, i a més, es creu que s’hauran de posar dues dosis en un període curt de temps.

Una vacuna nova, com sempre passa, donarà petites reaccions adverses conegudes, però molt freqüents, que seran motiu de consulta al metge de família; més les reaccions desconegudes infreqüents que sempre es donen un cop una vacuna s’administra de forma massiva a la població. Posar una vacuna, explica, no és punxar i prou, sinó que cal fer el registre per pacient, el seguiment o traçabilitat d’aquesta vacuna, a més de les consultes que puguin crear aquestes possibles reaccions esmentades.

Es preveu, per tant, que aquest pla de vacunació suposi una gran càrrega, coincidint, segons la data prevista, amb els mesos forts de patologia respiratòria vinculada a l’hivern. I després de la població vulnerable, ha afegit, caldrà vacunar a la resta de la població. Per tant, considera que els serveis d’infermeria s’han de reforçar de forma considerable per poder portar endavant aquest pla sense que la resta de l’activitat a l’Atenció Primària es vegi afectada.