Ús correcte de mascaretes i guants en la Covid-19

Intervenció de la doctora Elena Muñoz, presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària (Ibamfic), al programa Els Dematins d’IB3 del dia 19 de maig, on també es parla de pacientes que a les Balears han estat ingressats de nou per recidives del coronavirus.

“Mantenir la distància té una eficàcia superior a la mascareta”, va dir la presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, Elena Muñoz, davant la nova normativa que a partir de demà, dijous, en fa obligatori l’ús per a persones majors de sis anys en espais públics tancats i en els oberts quan no es pugui garantir una separació entre persones de dos metres.

Les mascaretes poden recollir gèrmens. Per tant, el primer de tot, abans d’agafar-la, és rentar-nos les mans amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica. La mascareta ens ha d’ajustar molt al nas i a la boca, va afegir la doctora Elena Muñoz, perquè si l’aire surt pels costats o surt per l’espai de sota no protegim als altres del nostre alè. I un cop la mascareta està col·locada, no s’ha de tocar, insistí. “Si la toquem contínuament, les utilitzem també per transmetre virus”.

Sensació d’ofec, irritació a la gola o picor a la cara podrien ser algunes conseqüències d’emprar mascareta durant moltes hores seguides. Pel que fa al tema de reciclatge, va explicar que si hem dut la mascareta tot un dia o moltes hores, l’hauríem de llençar als llocs adequats per evitar la contaminació mediambiental. Per contra, si l’hem portada poc temps, la podem ventilar en un lloc sec i tornar-la emprar al cap d’uns dies.

No sabem amb la ciència quan protegeixen les mascaretes de tela, va dir la doctora Muñoz, però el millor que tenen és que poden rentar-se, i per tant, reciclar-se. És important, en tot cas, que aquestes mascaretes fetes a casa tanquin bé. Les mascaretes quirúrgiques, per la seva banda, estan dissenyades per dur la part blanca a la part interior, i la blava, per defora.

Sobre l’ús dels guants, va explicar que provoquen de forma fàcil contaminació creuada perquè toquem superfícies i no ens netegem tant les mans. “Portar les mans nues i netes és més eficaç que portar guants”, afirmà.

Sobre el tema dels pacients que han tornat a donar positiu en les PCR, la doctora Elena Muñoz va explicar que es pot deure a dos factors: que les proves detectin fragments del virus o “cadàvers de virus”, o perquè les persones tenen un sistema immunitari debilitat o compromès que no és capaç de superar el virus i pateixen recidives de la malaltia.