La importància de les mesures socials en la Covid-19

Intervenció de la doctora Elena Muñoz, presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, al programa Els Dematins d’IB3 sobre les mesures de seguretat que s’han de quedar a la nostra societat mentre no tinguem una vacuna i l’impacte del confinament en la salut de la població.

Aquestes són algunes de les idees que ha exposat la doctora Elena Muñoz al programa Els Dematins d’IB3 de diamarts dia 5 de maig davant les noves fases de desascalada del confinament i en l’escenari probable que no tinguem una vacuna fins un any o any i mig. Per tant, ha dit, hi ha recomanacions que s’han de quedar durant aquest temps en el nostre dia a dia.

Mantenir la distància de seguretat entre les persones d’un metre i mig o dos és la mesura més eficaç. Més que els guants o les mascaretes. No hi ha cap mascareta que filtri al cent per cent.

Segurament, al llarg d’aquest temps haurem de canviar hàbits com els dos petons en les presentacions, evitar apropar-nos a la gent quan no sigui necessari i extremar la higiene de les mans i d’entorns com la casa, el cotxe o la feina.

La distància entre runners o corredors hauria de ser de cinc metres, degut a l’impacte de les respiracions fent esport.

La tassa de contagis i la diferència entre poblacions depèn sobretot de les mesures socials, del comportament de la gent en les distàncies interpersonals, higiene de mans, etc.

L’impacte més gran en la salut mental la veurem segurament en el moment que la crisi econòmica es manifesti dràsticament.

Tot i que ja es veu aquest impacte en la salut física i mental de la població a les consultes d’Atenció Primària. En la salut física, el confinament ha alterat el règim alimentari i l’activitat física i s’ha vist en desajustos de colesterol, pressió arterial o sucre.

En la salut mental, es veu un increment de trastorns mentals com ansietat i depressions, fins i tot en persones que no tenien un problema previ. I en les persones grans, episodis de desorientació o deteriorament cognitiu.