Insistint en les mesures de protecció contra la Covid-19

Intervenció de la doctora Elena Muñoz, presidenta de la Ibamfic, al programa Els Dematins sobre l’evolució de la Covid-19 a les Balears i mesures de protecció que caldrà extremar quan comencem a sortir del model de confinament actual. També ha destacat el paper que ha tingut en el control de la malaltia a les Balears l’Atenció Primària.

El confinament ha actuat molt en el nombre de contagis, ha afirmat la doctora y presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, Elena Muñoz. El nombre de positius a les Illes Balears ha baixat molt i és reflexe que el confinament ha funcionat contra el contagi, però després de contagiar-se, les persones es poden posar més malaltes o no (en funció de l’evolució d’uns 10 dies) i ingressar a la UCI si empitjoren, va dir en aquest sentit. I aquí l’evolució seria més llarga, d’uns 15 dies, afirmà. Per tant, no podem predir com serà l’evolució dels pacients que ara estan en diferents modalitats d’assistència.

D’altra banda, es va referir a que no podem baixar la prevenció, “perquè a la que comencin a disminuir les mesures d’aïllament hi pot haver una segona onada de contagis”. El 20 per cent dels casos que tenim a Balears són de sanitaris. Vol dir que les persones que surtin es contagiaran, de la mateixa manera que ens estem contagiam nosaltres, va precisar.

Mascaretes
Els nous estudis sobre la transmissió dels virus apunten que potser podria viure amb aerosols i quedar-se durant un interval de temps flotant a l’aire, que era quelcom que en un inici els científics van descartar. D’acord amb aquests nous estudis, potser seria recomanable portar mascareta quan sortim al carrer. Les mascaretes que protegeixen contra el virus no són, però, les que es fa la gent a casa seva. Per tant, les casolanes podrien protegir una mica, però si les utilitzam, va dir, al menys, cal fer-ho bé, per tal que no siguin una font de contagi i facin a l’inrevés la seva funció.

Abans d’agafar la mascareta, precisà la doctora, ens hem de rentar bé les mans perquè el virus no contamini la seva superfície. “La mascareta l’hem de posar bé, per tal que quedi ben adaptada, i evitem tocar-la contínuament”. Es més, va dir, la mascareta no s’ha de tocar mai, només quan ens la posem, amb les mans acabades de rentar. I sempre l’hem d’agafar per les cintes, tant per posar-la com per treure-la.

(En el vídeo ens mostra com es posa i es treu correctament una mascareta)

Pel que fa a altres mesures de prevenció, Elena Muñoz va dir que hem de viure pensant que el virus pot estar a tot arreu. I va recordar la necessitat de rentar-nos les mans contínuament, de tenir una crema hidratant perquè no es facin malbé; no tocar-nos la cara, ni els ulls, ni el nas ni la boca, i mantenir la distància social de dos metres amb les altres persones, independentment de si empram guants i mascareta. I afegí: el problema, per exemple, no és que el virus estigui a una cadira, sinó que estigui a una cadira i jo el toqui i em posi les mans a la boca.

El paper de l’Atenció Primària
En aquest control del coronavirus a les Illes Balears, la doctora Elena Muñoz va dir que segurament té també molt a veure, tal com ja s’ha apuntat per part d’experts, el paper que ha tingut l’Atenció Primària en el diagnòstic i control de la malaltia, que aquí, a diferència d’altres comunitats, no s’ha desmantellat a favor de d’un model només d’atenció hospitalària. I va recordar que els centres de salut de la nostra comunitat no tancaran per Setmana Santa per tal d’atendre les altres patologies de les persones de la nostra comunitat.

Va il·lustrar un moment de la intervenció aquesta infografia de la metgessa de família Mónica Lalanda, que també compartim aquí per a pacients.

Mónica Lalanda @mlalanda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *