Què és un ictus; com detectar-los o com prevenir-los?

El metge de família de la Ibamfic, Ignasi Ramírez Manent, parla de la importància de la prevenció i dels factors de risc en el Dia Mundial de l’Ictus a l’espai de salut del programa Els dematins d’Ib3.

Més de 2000 casos a l’any a Balears i cada vegada més gent jove que pateix un ictus. El metge de família de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, Ignasi Ramírez Manent, explica què és i com es detecta: pèrdua sobtada de visió, dificultat per expressar-nos, adormiment d’alguna part del cos, mal de cap fort, sensació d’inestabilitat o pèrdua de l’equilibri de forma mantinguda.

El temps que tenim per actuar és d’unes quatres hores i mitja, intervenint actuant contra aquest coàgul al cervell. No fumar, no prendre drogues, no consumir alcohol i activitat física són mesures de prevenció. A més, dieta adient, seguint les recomanacions de la dieta mediterrània; controlar l’augment de pes i el risc cardiovascular, a més del nivell d’estrès.

Podrien afavorir l’ictus els estrògens (perquè augmenten la coagulació de la sang), de les píndoles anticonceptives, més si la dona és fumadora. Hi ha una predisposició familiar però no un gen que afavoreixi patir un ictus, explica el doctor Ignasi Ramírez.

L’edat és un factor de risc, perquè a mesura que ens anam fent gran tenim més risc d’ictus.