Mal d’esquena, cura i tractament

La presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, la doctora Elena Muñoz, va desmentir una sèrie de mites i creences a l’espai de salut del programa Els dematins d’Ib3 sobre el mal d’esquena, cura i tractament.

El dolor d’esquena és molt comú: el 80 % de la gent el pateix alguna vegada en la seva vida.

L’estil de vida, les creences de cada persona i dels professionals i el seu contacte amb el sistema sanitari influeixen en la possibilitat de tenir mal d’esquena i en com evoluciona aquest dolor.
El dolor d’esquena no és preocupant: tenir un lumbago és com tenir un refredat, o un mal de panxa. La majoria de les vegades es resol per si mateix en dies o setmanes (sense necessitat de consultar al metge).
Tenir mal d’esquena no significa tenir lesió. El dolor s’activa per molts
factors: físics, mecànics, fins i tot psicològics o d’estil de vida.
El repòs abosolut no millora el dolor d’esquena  A l’inrevés, s’ha vist que el moviment i els canvis de postura alleugen el dolor i afavoreixen la recuperació. El tornar gradualment a les activitats habituals quan sigui possible és la millor medicina per al dolor d’esquena.

L’esquena és una estructura forta, dissenyada per a moure’s, doblegar-se i carregar pes; més forta del que la gent pensa. Si notem dolor en aixecar un pes, això no significa que ens haguem fet mal, sinó que hem d’anar provant amb diferents postures i distribució de la càrrega fins que l’esquena s’acostumi. Si notem mal d’esquena en agafar un determinat pes, hem de provar d’agafar el pes d’una altra forma. Els estudis demostren que els treballadors que dobleguen més l’esquena no tenen més dolor que els que no la dobleguen.

No existeix una postura correcta per a l’esquena. La millor postura és la que et sents més còmoda. Sí que està demostrat que els canvis posturals, anar canviant, serveixen per a prevenir o alleujar el dolor d’esquena.

El tractament inicial del dolor d’esquena és posar-se calor seca (una bossa d’aigua calenta o una “esterilla” elèctrica) i mantenir-se actiu i en moviment.
Si no millora, o és molt invalidant, acudirem al metge, que tal vegada prescriurà un analgèsic. Les recerques demostren que medicines molt potents no milloren el dolor d’esquena, i en canvi sí que poden ser nocius. Calor seca, mantenir-se en moviment i provar altres postures a l’hora de carregar pes.

Les radiografies i altres proves d’imatge gairebé mai són necessàries . Són normals en el 99 % (excepte sospita de tumors, infeccions, etc.) No ajuden a millorar el dolor, fins i tot s’ha vist que les persones que reben Rx triguen més a millorar el dolor que les que no la reben.

No hi ha una correspondència clara entre les imatges i el dolor que senten les persones. Amb l’edat, tots anem acumulant “degeneracions” i “desgastos” en la columna, i això no significa necessàriament tenir dolor.

L’exercici és bo per al dolor d’esquena i per prevenir-lo. Qualsevol exercici millora el dolor d’esquena, fins i tot córrer. No és necessari practicar exercicis específics per a la columna. El millor exercici és el que la persona gaudeix i practica amb regularitat.

En dolor crònic, amb alteracions en les proves d’imatge (RM) no hauríem de tenir pressa per operar-nos. Per exemple les “hèrnies discals” es reabsorbeixen amb el temps i desapareixen en dues terceres parts dels casos, i de fet, les més grans són les que més es reabsorbeixen. El dolor tendeix a millorar i
desaparèixer amb el temps i l’exercici.

(Basat en revisió d’estudis científics)

Programa emès el dia 22 d’octubre de 2019.