“Més formació en entrevista clínica”

La presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, Elena Muñoz, com a membre del grup Programa Comunicación y Salud de la Semfyc, es suma a la petició feta a través de la vicepresidenta de la societat espanyola, María Fernández, sobre la necessitat de formació en entrevista clínica a moltes de les facultats de Medicina i molt especialment a l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària.

Els docents i formadors d’aquest grup Programa Comunicación y Salud de la Semfyc, entre ells, la doctora Elena Muñoz, amb una llarga experiència formant professionals de la salut en temes d’entrevista clínica i comunicació assistencial, defensen que els metges de família amb millors competències o habilitats en comunicació aconsegueixen, entre d’altres:

– Més adherència dels pacients als tractaments i als canvis d’estil de vida

– Menys estrés professional o burnout

– Els pacients es declaren més satisfets de la relació amb el seu metge o professional de la salut

– Menys agressivitat o agressions per part dels pacients

La doctora Elena Muñoz explica que les habilitats de comunicació (escoltar, informar, negociar, saber donar males notícies, motivar, etc.) «són imprescindibles en qualsevol especialitat, no només en la nostra, de Medicina Familiar i Comunitària, i que milloren la feina del professional i els seus resultats en salut».

I afegeix que «els residents de Medicina de Família i Comunitària actualment reben 20-60 hores de formació en Entrevista Clínica al llarg dels seus 4 anys de residència, però moltes altres especialitats reben poques hores o no en reben. Per això, és important garantir des de les facultats un mínim de competències en comunicació clínica en tots els metges, i també en tots els altres professionals de
la salut»

Imatges del curs Navegando en Comunicación y Docencia, celebrat durant el transcurs del 30 Congrés del grup de Comunicación y Salud de la Semfyc a Santander. Els docents de la formació varen ser Elena Muñoz, Juan Carlos Arbonies, Rosa Duro i Juan José Rodrígez.