«El Congrés a Eivissa serveix per fer més família!»

Anna Ribas és la presidenta del Comitè Organitzador del Congrés Ibamfic que feim a Eivissa els dies 30, 31 de maig i 1 de juny. El tercer que fa la nostra Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària i que enguany porta el lema “Atenció Primària… Nevegam amb tu”, en clara al•lusió al compromís dels professionals de l’atenció sanitària amb la població.

Una cita que vol potenciar la trobada i l’espai d’intercanvi entre metges i metgesses de família de les diferents Illes Balears, la formació científica, la divulgació de la tasca que fan els nostres grups de treball i l’actualització permanent del coneixament. I obrir en paral·el tot el camp de l’especialitat als joves metges i residents, amb ajuts i beques perquè hi puguin assistir.

IMG_0030

L’elecció de les activitats i dels ponents, tal com explica la presidenta del Comitè Organitzador, té present la part més humanística de la nostra especialitat, amb la xerrada, entre d’altres, del Dr. Francesc Borrell, gran referent en comunicació i salut, sobre afrontament de l’error clínic.

El Congrés ens posa al dia en els grans temes que estan a l’agenda de l’Atenció Primària, com és la cronicitat; en el marc, explica Ribas, de l’envelliment actual de la població i la comorbilitat, pel gran repte que això suposa per la Medicina de Família i Comunitària. Destaca en aquest sentit la conferència inaugural del Dr. Carles Blas Pueyo, metge destacat en aquesta àrea des de l’Institut Català de la Salut.

La feina dels grups de treball de la Ibamfic tindrà el seu espai en Un3iNores, així com les comunicacions. Són unes 50 presentades, que selecciona el Comitè Científic, presidit per la Dra. Carme Costa.  Els Tallers formatius que es faran dins el programa també tenen l’objectiu de posar-nos al dia, explica Ribas. DermatoscòpiaNoves tecnologies i Vida activa són els tres grans temes, amb intervencions i ponències de professionals amb un pes destacat dins cada un dels seus àmbits.

El taller de vida activa posa l’accent en la Comunitària, i mostra la tasca que es fa des del Programa Pacient Actiu de les Illes Balears i des de les Rutes saludables. Repercuteix en la qualitat de vida dels pacients i en les relacions entre ells i els professionals de l’atenció que reben, com infermeria, un col·lectiu que té les portes obertes al nostre congrés, en línia amb la tasca transversal que caracteritza l’Atenció Primària.

Eivissa i la seva Medicina de Família té aquest any el protagonisme, i ve promogut per la voluntat de la Junta Directiva de la Ibamfic de no restar gens de protagonisme quan es fan aquest tipus de trobades a les illes petites, tal com explica Anna Ribas. Ella és metgessa de família del centre de salut de Sant Antoni, tutora de tres residents (R4, R3 i R2) i responsable aquí de docència i actualitzacions. Té 34 anys i ocupa aquesta plaça des de l’any 2014.

L’equip que conforma amb la resta de membres d’aquest Comitè Organitzador, que treballa de la mà amb el Comitè Científic, presidit per la metgessa, també eivissenca, Carme Costa, fa molts mesos que fa feina en aquest Congrés. Ja hi ha unes 80 persones inscrites. Una gran xifra, tenien en compte la insularitat, i tota una oportunitat per l’intercanvi d’idees i d’experiències dels metges i metgesses de família de les Balears. «Una de les coses que m’ha sorprès molt gratament -explica Ribas- és la resposta i la implicació que ha tingut l’organització d’aquest Congrés per part dels companys i companyes d’Eivissa, i ha servit per fer més pinya, per fer més família!».

Sobre la situació que viu la Medicina de Família i Comunitària a Eivissa en particular, Anna Ribas considera que s’ha fet feina amb els ‘contingents’ enormes que tenien a llocs com Sant Antoni, que a causa de la població flotant d’estiu, eren de 2.300 pacients per metge de família, un dels més alts d’Espanya. «S’ha treballat per reduir-los amb metges de suport, en línia amb l’estímul que s’ha donat a Primària, i amb projectes destacats com el de cronicitat».

Del programa del Congrés, destaca especialment la taula sobre noves respostes a les víctimes de la violència de gènere, per un enfocament pluridisciplinari d’aquest problema i amb les intervencions de professionals molts destacats. Es posa sobre la taula, diu, la necessitat d’una bona gestió d’aquests casos des de les consultes d’Atenció Primària i el nou protocol de violència de gènere, a més de l’interès per parlar de totes les eines que tenim des de la Medicina de Família per millorar l’atenció que donem a les víctimes d’agressions sexuals.

Poder ajudar millor en les fases de dol, o com entendre millor la fibromiàlgia tenen també un espai al programa, amb la projecció de dos documentals destacats centrats en la veu dels pacients. Es farà la projecció del curtmetratge La Partida (Fases de Kubler Ross), escrit i dirigit per Enrique Garcerán, amb una Taula de Dol amb la participació del servei de UCP Hospital Can Misses. I per una altra banda, una sessió de Cinefòrum amb el documental sobre fibromiàlgia Consulta 32.

Finalment, Anna Ribas destaca el repte de poder portar ponents de fora i fer en definitiva aquest congrés de forma independent, sense finançament de la indústria farmacèutica. Compte amb el suport de la Universitat de les Illes Balears, que ens ha deixat la seva seu, i del Consell Insular i l’Ajuntament d’Eivissa.