L’edició més extensa de l’Escola de Salut; oferta de cursos encara disponibles

L’Escola de Salut celebrarà l’edició més extensa de la seva història en oferta acadèmica –amb 13 cursos, 12 trobades i un taller– i també en durada, ja que l’activitat s’amplia enguany a 8 dies (del 18 al 22 i del 25 al 27 de setembre) en el marc del Llatzeret del port de Maó.

El període d’inscripcions per assistir a l’Escola de Salut 2017 continua obert, tot i que hi queden poques places disponibles. En concret, encara s’admeten alumnes per al curs magistral que s’organitza conjuntament amb la Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) sobre “Urban Health Research”, que impartiran Manuel Franco de la Universidad de Alcalá i Usama Bilal de la Johns Hopkins University; o el  curs també en anglès “Challenges of systematic reviews in Public Health (complex) interventions and use of their evidence in ‘real life’ decision-making” a càrrec dels professors Dr. Antonio Rojas García i el Dr. Dylan Kneale, de la University College London i l’Institute of Education, Eppi-Centre, d’Anglaterra.

També hi ha disponibilitat per als cursos sobre malalties cardiovasculars; assistència sanitària en situacions de crisis; iniciatives de promoció de la salut comunitària des de les institucions a partir de les estratègies “Gente Saludable” (2008-2015) i “Barrios saludables”, que promou l’Ajuntament de Madrid; les estratègies de lideratge participatiu aplicades a la salut pública; les controvèrsies entre alimentació i salut des del punt de vista de l‘epidemiologia; un taller pràctic sobre com actuar per evitar que professionals que han patit un esdeveniment advers relacionat amb l’assistència sanitària es converteixin en segones víctimes; o un curs sobre la promoció de la salut en l’adolescència.

Pel que fa a les trobades d’aquesta XXVIII edició, només queda oberta la V Jornada d’Activitat Física i Salut que organitza el Gabinet de Medicina Esportiva del Consell Insular de Menorca, amb la col·laboració de l’Àrea de Salut de Menorca, i que enguany està dedicada a “Exercici físic i esport. És tot saludable?”.

Per altra banda, està complert el curs internacional d’epidemiologia avançada i estadística, que se celebrarà enguany al Llatzeret del 18 al 22 de setembre. Amb el nom d’“International programme of Advanced epidemiology and statistics causal inference course (IPAES)”, la trobada reunirà a Menorca un total de 25 investigadors de l’àmbit de la salut, científics socials i estadístics, interessats a aplicar la inferència causal com a mètode d’estudi en entorns observacionals.

Altres tres propostes de l’oferta acadèmica de la XXVIII edició de l’Escola de Salut Pública de Menorca també han tingut una gran demanda i han superat el número de places disponibles. Es tracta dels cursos “Comunidad, participación e inclusión: cómo trabajar desde el modelo de activos”, “Salud pública para tod@s? Prácticas interdisciplinarias para una promoción de la salud que no deje a nadie atrás”; i “Introducción a la investigación cualitativa e investigación militante en salud: miradas para investigar relatos”.

L’Escola de Salut continua posant el focus en la promoció de la salut, amb una oferta de cursos que tractaran aspectes com els actius en salut, és a dir, els recursos que estan a l’abast d’una comunitat per a promoure els estils i hàbits de vida saludables de la població; la promoció de la salut entre el col·lectiu d’adolescents; les pràctiques interdisciplinàries que afavoreixen l’equitat en la promoció de la salut; o l’abordatge de la salut comunitària des de les institucions.

Destaca del programa el curs pràctic que es repeteix aquest any sobre lideratge participatiu posant en pràctica metodologies que facin possible noves formes i més saludables de treballar en equip i interactuar per enfortir la salut pública i comunitària. O el curs sobre investigació qualitativa i investigació militant, orientat a donar més pes a la perspectiva social en les accions per a la millora de la salut de les persones.

Pel que a les trobades, 10 de les 12 sessions del programa són reunions de grups organitzats que aprofiten el marc de l’Escola de Salut al Llatzeret per fer una convocatòria de treball. És el cas, per exemple, de la Red Española de Universidades Saludables; de les biblioteques virtuals de ciències de la salut; el grup de treball de la Alianza de Salud Comunitaria; la trobada sobre l’excel·lència de la investigació en salut pública del Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER); o les reunions que promou el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad sobre la formació o el desenvolupament professional de la carrera dels metges; o la sessió dedicada al futur dels registres poblacionals de càncer que promou la Conselleria de Salut del Govern balear.

El llistat complet de cursos, trobades i activitats complementàries es pot consultar en aquest link del web de l’Escola: www.emsp.cime.es/cursos

PDF Programa EMSP 2017