Mesures de protecció, higiene i mascaretes per Covid-19

Intervenció de la doctora Elena Muñoz al programa Els Dematins d’IB3 el dia 24 de març sobre l’evolució de la transmissió del coronavirus a Balears, les mesures de confinament i higiene i l’eficàcia de les mascaretes.


La presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, la doctora Elena Muñoz, va destacar durant la seva intervenció sobre l’evolució del coronavirus a les Illes Balears la necessitat de quedar a casa i no sortir més enllà del que sigui imprescindible. A partir del desè dia de confinament hi ha moments d’angoixa, com ja van advertir els experts, però és necessari complir aquestes mesures i l’aïllament social, especialment, de cara a familiars que són persones grans o que tenen més risc.

La doctora Muñoz es va referir que segurament aquesta setmana hi ha més persones infectades asimptomàtiques, és a dir, “més motiu per mantenir el confinament de forma estricta, per quedar-nos a casa”. Les mesures d’higiene disminueixen el risc de contagi, però només l’elimina quedar-nos a casa, va concloure. “El control de l’epidèmia -va afegir- no està en mans dels polítics, sinó de la gent”.

Respecte a les mascaretes, sobre qui, com i quan s’ha d’emprar, la presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària va dir que la població general no necessita mascaretes. I a la població que està malalta és el sistema sanitari qui li proporciona un cop s’ha diagnosticat Covid-19, perquè aquestes persones  la necessiten per no contagiar als altres. El que és important que facin les persones que no estan malaltes, digué en aquest sentit, és sortir el menys possible, mantenir les distàncies interpersonals i sobretot rentar-se molt les mans, que és una mesura que salva vides, més que les mascaretes, afegí.

Sobre les persones que estan treballant, va dir que cada empresa ha d’avaluar el risc mitjançant el servei de riscos laborals i dotar als seus treballadors de les mesures de protecció necessàries. “Si l’empresa no els pot protegir, els ha d’enviar a casa”, va concloure.

Pel que fa a les mascaretes domèstiques, la doctora Muñoz va ser clara quan va expressar que els col·lectius que han de continuar fent feina han d’utilitzar mascaretes homologades, a les quals d’alguna forma s’hagi mesurat quina capacitat tenen de filtrar el virus, en un sentit o en l’altre. I sobre les mascaretes casolanes, va dir, “no les podem certificar, no podem saber fins a quin punt protegeixen o no”. Es pot entendre que hi hagi gent que se les fabriqui, però no podem saber la seva eficàcia. A més, portar mascaretes atorga una certa sensació de seguretat, i això pot fer que baixem la guàrdia, que ens toquem més la cara o estem més a la vora de les persones, etc.

Si n’hem de portar alguna, digué, hem d’estar segurs que compleix la seva funció i que està indicada en el cas que està indicada. És a dir, en els treballadors, sanitaris o no, en contacte amb persones, en risc d’infecció, i en les persones que ja estan infectades. Aquestes són les persones que sí han de dur mascareta, va manifestar en aquest sentit.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *