Protecció de la població vulnerable al coronavirus

El responsable del grup de treball de malalties infeccioses de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, el doctor Javier Arranz, membre també del comitè autonòmic d’alerta per coronavirus, destaca els següents punts per protegir a la població més vulnerable de la infecció per Covid-19:

Sabem que el coronavirus afecta sobretot a adults majors de de 60 años, i que a més edat, més probabilitat d’infecció complicada o letalitat. Aproximadament el 70 % dels casos declarats a Xina patien malalties cròniques, sobretot de tipus cardiovascular (hipertensió arterial alta, malaltia coronària), diabetis, respiratòries o cerebrovasculars.

La major part dels casos al nostre païs són importats, per tant, una bona recomanació serà no conviure (si és possible) amb persones provinents de zones de risc amb símptomes d’infecció respiratòria. Però la millor recomanació que es pot fer no va destinada a la població de risc, sinó als que cuiden a les persones majors o amb malalties prèvies: tenir una bona higiene respiratòria i una bona higiene de mans sempre que estiguin amb ells.

Com a mesures de contenció del virus, s’aconsella l’autoaïllament i la quarantena de contactes propers o el distanciament social, evitar donar la mà o besar-se, els mitjans de transport abarrotats o els llocs de reunió massius si no són necessaris.

Compartim l’entrevista de la Societat Espanyola de Medicina de Familia i Comunitaria (Semfyc) al doctor Javier Arranz:

“En 4-6 semanas veremos un incremento de casos hasta alcanzar un pico máximo, y a partir de ahí, un descanso progresivo”

I també el vídeo que dóna resposta a aquesta i altres preguntes des de la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears