Algunes claus del coronavirus

“El coronavirus ara és una alerta sanitària a la nostra comunitat, però no és un problema real, en canvi, la grip, sí”. Intervenció dels doctors Javier Arranz i Elena Muñoz al programa Els Dematins d’IB3.

Intervenció del doctor Javier Arranz, del grup de malalties infeccioses de la Ibamfic, i de la seva presidenta, Elena Muñoz.

L’epidèmia de grip complica pel fer que els símptomes (febre, dolors musculars, tossina, certa dificultat respiratòria) són similars. A Espanya no tenim ara una transmissió activa de coronavirus, i aquests símptomes, mentre no es demostri el contrari, seran grip, i serà segurament el més freqüent.

Situació a les Balears a hores d’ara (11/02/2020): Totes les persones en contacte amb les persones infectades estan localitzades i en vigilància activa (unes 40 persones).

Índex de mortalitat: Baix, d’un 2 %, en comparació al 8 % en el que va arribar l’any passat en moments greus la grip. No és un virus letal ni molt menys. A més, aquest índex està calculat en base a les dades de contagi que tenim, quan probablement hi ha molta més gent infectada amb símptomes baixos.

Tenim una baixa contagiositat: En el moment actual, per cada malalt es contagien dues persones.

Incubació: 14 dies són els que la OMS estableix possibilitat de contagi, encara que pot canviar perquè és una epidèmica en evolució. Són els dies que els contactes estrets han de vigilar els símptomes.

Persones amb més capacitat de contagiar: “Dir d’una persona que és súpercontagiadora, com va passar en el cas inicial de França, és una mica exagerat però hi ha focus epidèmics importants”, explica el Dr. Javier Arranz.

És un virus emergent, per tant, nou, i no sabem massa coses, però actualment a la nostra comunitat pot ser una alerta però no és un problema real, en canvi, la grip, sí, explica la Dra. Elena Muñoz.

Mesures de protecció: consells de prevenció universal de virus respiratoris.
Rentar-nos molt bé les mans, evitar el contacte amb les mucositats, tossir al colze per evitar contagiar.

Telèfon d’informació: 061 Salut Respon.

Claus de contenció: Detecció ràpida, contenció, i bon tractament.