Què és l’ansietat i com es manifesta

La presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, la doctora Elena Muñoz, parla de l’ansietat, de com es manifesta i maneres de tractar-la al programa Els Dematins d’IB3 del passat dia 18 de desembre.

Què és?
L’ansietat són sensacions que tenim les persones quan ens sentim amenaçats o ens enfrontem a situacions difícils i estressants. Això sería l’ansietat habitual, que és normal devant certes situacions. Es produeix per ajudar-nos a defensar nos millor, a lluitar, a fugir, a pensar més ràpid, a estar preparats per resoldre. Generalment, es ressòl quan la situació ha passat. A vegades ,l’ansietat és excessiva, i podem tenir símptomes intensos: palpitacions, mal al pit, mareig, boca seca, mal de cap,tensió muscular, mal de panxa, diarrea, dificultat per respirar, visió borrosa, irritabilitat, cansament, dificultat per dormir, etc. L’ansietat es pot considerar una malaltia quan es desproporcionada (molt intensa davant situacions que no són objectivament tan estressants) i persistent, quan s’allarga més de l’habitual o quan interfereix amb les activitats normals de les persones, que tenen problemes per menjar, dormir, estudiar o treballar, relacionar-se, etc.

Consells per minvar o millorar l’ansietat
– Dormir el millor possible
– Exercici regular (caminar una hora al día a bon ritme ajuda a relaxar-se de dia i  a dormir de nit)
– Limitar cafè, alcohol, tabac, altres drogues.,, (per exemple, l’alcohol relaxa momentàniament, fins i tot ajuda a conciliar la son, però aquesta son és de pitjor qualitat: es descansa menys i es despertam més vegades si bevem alcohol)
– Durant la feina, programar i respectar descansos, encara que siguin petits. En aquestes pauses, fer passejades, estiraments, fer alguna cosa relaxant…
– Tenir un temps d’oci cada día (alguna cosa que ens faci relaxar però que no sigui una obligació més. Cadascú ha de trobar la seva).
– Passar estones amb les persones que ens fan sentir bé.
– Algunes persones troben relaxants les activitats manuals: bricolatge, jardineria, cuina, brodats, pintura, ceràmica, cosir… Especialment, si ho fan en grup.
– Tècniques de relaxació: basades en la respiració, en la contracció-relaxació muscular, o en una mescla de les dues. Cal entrenar-se (amb un preparador físic o vídeos de internet, i la nostra infermera del centre de salut també ens pot ajudar). Progressivament veurem que cada cop la relaxació es produeix abans i és més profunda.

Quan cal anar al metge?
Quan hem provat canvis en l’estil de vida, activitats d’exercici i relaxació i l’ansietat persisteix d’una forma que ens limita la vida diària (no podem dormir, o menjar o tenim problemes a escola, o a la feina o amb les persones del nostre voltant).

Medicaments per l’ansietat?
Hi ha persones que milloren amb comprimits de valeriana o altres comprimits derivats de plantes que es poden comprar sense recepta. Aquests medicaments són segurs, i es poden prendre sense consultar el metge. Els medicaments tranquilitzants (principalment benzodiacepines) són molt efectius a curt termini. Això vol dir que ens poden ajudar en moments puntuals en què tenim una gran ansietat deguda a un problema concret i transitori (pèrdua, dol, canvi laboral, etc.). En canvi, a la llarga, a partir dels dos mesos aproximadament, el cos s’acostuma al medicament i el necessita (hi ha dependència), tot i que cada dia fan menys efecte (es modifica el nivell de tolerància). Per això, els medicaments ansiolítics s’han de prendre sempre amb molta precaució, supervisats per un metge i el menor temps possible.