Mites de salut desmuntats des de la medicina de família

Primer capítol a la secció de salut del programa Els Dematins d’IB sobre mites, que trenquem des de la medicina de família i comunitària.

La doctora Elena Muñoz, presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, va parlar en la seva intervenció al programa Els Dematins de dimarts dia 9 d’abril sobre la informació popular entorn els talls de digestió, els bastonets de netejar les orelles o les revisions mèdiques anuals o periòdiques.

Hem d’esperar dues hores per tirar-nos a la piscina? La doctora va dir que no, però que cal no entrar de forma brusca a l’aigua freda quan la temperatura és molt alta, per evitar el contrast o hidrocució, Així, els anomenats talls de digestió no tenen tant a veure amb el menjar com amb el contrast de temperatura. I aconsellà sempre entrar dins l’aigua a poc a poc.

Sobre la perillositat de fer servir el bastonet de les orelles, la doctora va explicar que hem d’anar realment molt amb compte per tal de no perforar el timpà i evitar retirar la cera de dintre, que té una funció protectora.

Sobre si són necessàries o no les revisions mèdiques periòdiques, la doctora Elena Muñoz va explicar que en població sana no tenen cap impacte; no milloren la malaltia ni la mortalitat. En aquest sentit, va recordar que són desaconsellables les revisions anuals de pròstata en els homes que no estan diagnosticats per cap alteració urològica. I en la mateixa línia va dir: si ets una persona saba, no cal mirar el sucre.

“Si busquen, molt, quelcom troben”, va dir un testimoni del carrer entrevistat al programa. Un argument que en part va defensar la doctora Elena Muñoz Seco. “La major part de vegades aquesta cosa que trobes no té gens d’importància, i en canvi, la gent s’emporta la sensació que està malalta”, va concloure. També va parlar del risc de falsos positius i falsos negatius a les proves, i de l’error que significa pensar que mantenir la pròpia salut depèn del metge, quan depen sobretot de cadascú, del seu estil o hàbits de vida.