I Jornada de Consens en Atenció Primària sobre els nous anticoagulants

IJornadaConsensoAnticoagulantes

IJornadaConsensoAnticoagulantes

La semFYC, SEMERGEN i SEMG celebren la I Jornada de Consens en Atenció Primària dedicada als nous anticoagulants.(llegiu-ne més)

 

• Les tres societats de Primària coincideixen en la necessitat que tots els metges del primer nivell assistencial puguin indicar i prescriure aquests nous agents, facilitant l’accés al tractament dels pacients que ho necessitin

• L’objectiu de la reunió és analitzar la situació actual i elaborar un Document de Propostes i recomanacions per a l’àmbit d’Atenció Primària

• El director de l’Institut de Salut Carlos III, Antonio L. Andreu, inaugura la jornada i la seva clausura va a càrrec de José Javier Castrodeza, director general d’Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat

Els metges de família denuncien l’existència de diferències en la seva capacitat per prescriure els nous anticoagulants orals (NACO) entre les diferents comunitats autònomes. Aquesta és una de les principals reivindicacions que es posaran de manifest durant la I Jornada de Consens en Atenció Primària que se celebra demà a l’Escola Nacional de Salut (Av. Monforte de Lemos n º 5, Pavelló 7) i que està dedicada a aquestes novetats terapèutiques.

La Jornada ha estat organitzada conjuntament per la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN), la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC) i la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG) i la seva inauguració anirà a càrrec del director de l’Institut de Salut Carlos III, Antonio L. Andreu. L’acte serà clausurat pel director general d’Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, José Javier Castrodeza.

L’objectiu final de la Jornada és l’elaboració d’un Document de Propostes i recomanacions sobre nous anticoagulants orals que estigui avalat per les tres societats de Primària. Per a això, estan previstes dues taules de debat en què es discutirà sobre la necessitat d’aquest manual, els aspectes tècnics basats en l’evidència que ha d’incloure el document i el paper que han d’exercir les comunitats autònomes en la seva aplicació. L’altre gran bloc de la jornada recollirà la visió que tenen sobre l’ús d’aquests fàrmacs les societats científiques d’altres especialitats, i comptarà amb la participació de representants de l’àmbit de la Cardiologia, la Medicina Interna i l’Hematologia, a part de la Medicina de Família.

Tanmateix, la visió dels metges de família ja es va posar de manifest el 2012 quan aquests professionals van expressar la seva preocupació pel model de prescripció actual: passat més d’un any des que estiguessin disponibles els nous anticoagulants orals per a la prevenció d’ictus en la fibril · lació auricular no valvular, continua havent evidents diferències en la capacitat de prescriure dels facultatius segons la comunitat autònoma i, per tant, de l’àmbit geogràfic, el que determina serioses barreres per a l’accés dels pacients al tractament, de vegades tan sols per escassos quilòmetres.

Les tres societats científiques van recordar llavors que el problema del visat no només afectava aquest grup de fàrmacs i van advertir de l’obsolescència d’aquest procediment en un model d’Atenció Primària que ha demostrat ser eficient des de fa més de 25 anys. Van posar precisament com a exemple que el visat era una opció caduca, el paradigma dels nous anticoagulants, en impedir als metges de família de determinades regions del país la possibilitat d’indicar i prescriure un tractament que suposa una de les majors innovacions recents en terapèutica cardiovascular.

Per acabar un adjuntem varios documents que us poden ser d’utilitat:

1. Guia dels nous anticoagulants de la Comissió Farmacoterapéutica del Ib-salut

2. Criterios y recomendaciones generales para el uso de nuevos anticoagulantes orales en la prevención del ictus y la embolia sistémica en pacientes con fibrilación auricular no valvular

3. INR Rosendal

Joan Pou.

Responsable Grup us Racional del Medicament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *