Atenem persones, no assegurats. Comunicat davant mesures RD 16/2012. Registre per objecció

formulario.immigrant

formulario.immigrantLa situació generada per la retirada sobtada del dret a l’assistència sanitària completa del sistema nacional de salut a persones sense permís de residència que fins ara tenien dret planteja qüestions en què hi ha conflictes ètics, que afecten els metges de família tant en la seva condició de professionals com de ciutadans.
La Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària i també les 17 Societats Federades que la componen manifestem en diferents ocasions públicament (comunicat del Grup de Treball d’Immigració i Salut, nota de premsa de la Junta Directiva, nota de premsa conjunta amb la SESPAS, declaracions en premsa) i també en carta adreçada a la ministra la nostra disconformitat amb les mesures adoptades en el Reial decret Llei 16/2012.    Llegiu-ne més

ENTRA EN EL FORMULARI REGISTRE http://objecion.semfyc.es

El nostre paper d’interlocució per canviar la norma no ha estat possible tot i haver manifestat que aquesta situació ens enfrontava als metges de família a una situació de no poder de deixar d’atendre a persones que han estat pacients nostres, i que això vulnera el codi deontològic mèdic i les normes mèdiques internacionals en el sentit de no poder donar continuïtat a la nostra atenció. És per això, que encarreguem un document: “Anàlisi Ètic davant la retirada d’assistència sanitària a immigrants sense permís de residència” al grup de Treball de Bioètica de la semFYC, que publiquem per a coneixement i difusió.
Una de les recomanacions del grup i que la semFYC assumeix és que la nostra organització ha d’emprar totes les pressions en els diferents àmbits (socials, professionals, polítics i legislatius) per aconseguir que es modifiqui la llei en base a consideracions ètiques i deontològiques, així com legals i, d’altra banda, una organització ha d’informar i assessorar els socis de les accions legals que es poden emprendre a títol individual (com l’objecció de consciència), facilitant i donant suport com a Societat les opcions personals.
La posició de la semFYC és de marcat caràcter professional i davant la disjuntiva a què se sotmet al Metge de Família, que atenem sobretot a persones, entenem que la lleialtat al pacient és la que ha de prevaler.
És per això, que la Junta Directiva de la semFYC va elevar a l’Assemblea de compromissaris realitzada al Congrés de Bilbao les següents accions que van ser aprovades en el Pla d’acció 2012-13:

  • Promoure el canvi en el RD 16/2012 perquè mantingui l’Atenció Sanitària a les persones que no tinguin permís de residència i tenien reconegut fins ara el dret a l’assistència sanitària. Continuant elevant aquesta petició al poder polític a nivell estatal i de les CCAA.
  • Crear un model de voluntat de part del metge de família d objectar a aquesta mesura per atemptar contra l’ètica professional, que des semFYC i les seues Societats Federades es transmetria als Col • legis Mèdics provincials ia l’OMC, així com als serveis de salut que acatessin el RD, en aquests moment les Conselleries de Salut d’Astúries, Andalusia, Catalunya i Euskadi no accepten la mesura i no la posaran en marxa.
  • Crear una xarxa de metges de família alrededor de l’Objecció de Consciència (veure formulari de registre al final)

T’animem a sumar-te a aquesta iniciativa en el marc de la professionalitat i els valors dels metges de família.

Entre tots podem canviar les coses.
Josep Basora
President de semFYC
en nom de la Junta Directiva