“El metge de família associa erròniament la paraula copagament amb menys visites”

Semfyc reacciona davant els resultats sobre el copagament de l’enquesta de Semergen i subratlla que cal informar millor als professionals de Primària

Els resultats del ‘Anàlisi sobre la situació dels metges de família a Espanya’, realitzat per la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (Semergen), han fet saltar les alarmes entre les societats científiques de Primària, concretament després de conèixer que el 86 per cent, dels més de 1.500 metges enquestats, es mostrava a favor d’implantar “algun” sistema de copagament en la sanitat (Font Redacció Mèdica).

La primera a reaccionar ha estat la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (Semfyc) que, a través del seu Twitter, ha manifestat que “les opinions són lliures, però les conclusions sobre la base de les evidències sobre copagament” estan en el document sobre el tema presentat per la societat a finals de novembre de 2010. http://bit.ly/l7vuvV . En declaracions a Redacció Mèdica, el tresorer de Semfyc i coordinador d’aquest document, Pascual Solanas, ha explicat que “el metge de família s’associa erròniament la paraula copagament amb una menor càrrega assistencial, és a dir, menys visites i menys pressió per a atendre tots els pacients citats “.

Segons el parer d’aquest expert, és responsabilitat de les societats científiques divulgar documents, com el publicat per Semfyc, en què s’explica, amb exemples científics, com el copagament “no només és poc eficaç a l’hora de reduir la càrrega assistencial, sinó que fins i tot pot arribar a ser perjudicial per a la salut dels ciutadans “. “Entre els metges, sempre que s’ha parlat de copagament, s’ha entès com una mesura que pot tenir un cost social i fins i tot polític, però que vindria molt bé als professionals”, ha assenyalat Solanas.

No obstant, ha matisat, “en cap cas s’ha demostrat que el copagament aconseguís efectes dissuasoris ni eficàcia a mig o llarg termini i, fins i tot en alguns casos, ha empitjorat la salut dels pacients i fins i tot ha augmentat les taxes de mortalitat entre els pacients d’alt risc (cas irlandès) “. En un altre dels casos estudiats per Semfyc, el dels tiquet moderadors, que recolzava com a forma de copagament el 33 per cent dels metges enquestats per Semergen, “també es va demostrar que, si bé els primers mesos es va reduir la pressió assistencial, en any s’havia diluït per complet “.

“Això ho han de saber els metges que, abans que res, són professionals. Si se’ls preguntés si estan a favor d’un copagament que, a més de ser ineficaç, pot perjudicar als seus pacients, segur que el cent per cent es manifestaria en contra “, ha asseverat Solanas com a crítica a la manca de concreció de la pregunta realitzada en l’enquesta de Semergen