La cirurgia menor practicada en AP redueix els costos fins a un 132%

Un estudi fet públic per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària proposa que determinades intervencions es realitzen en els centres de salut per reduir costos i retallar llistes d’espera.

Realitzar determinades intervencions quirúrgiques menors en els centres d’Atenció Primària (CAP) pot reduir fins a un 132% els costos econòmics d’aquestes operacions en relació amb els hospitals, segons un estudi de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) fet públic ahir dimecres.


La Camfic ha assenyalat d’aquesta manera que els ambulatoris pot ser una via molt eficient per reduir els costos i retallar les llistes d’espera hospitalàries. L’estudi es va realitzar en base a 1.617 intervencions practicades en dos CAP urbans, majoritàriament a pacients majors de 55 anys i que van consistir en cirurgies inguinals, quists epidèrmics i fibromes, entre altres.

D’aquest estudi es desprèn que aquestes operacions van costar uns 145.000 euros, enfront dels 236.000 euros que costaria practicar-les en un hospital comarcal i els 338.000 euros d’un hospital de tercer nivell.

Les mateixes tècniques realitzades per l’atenció primària suposen un gran estalvi respecte al que fan els hospitals, subratlla l’estudi, que defensa també que aquest mètode permet estalviar desplaçaments i no presenta complicacions addicionals.