Proposta de mesures de la semFYC davant el contagi de virus respiratoris

La semFYC, Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària, proposa implantar mesures de protecció extraordinàries en els centres de salut per fer front als contagis de virus respiratoris, i distribueix tips de salut sobre quan consultar al metge/metgessa de família.

L’Informe setmanal de vigilància sentinella d’Ires i de IRAG: Grip, COVID-19 i altres virus respiratorisde 2023 marcava una taxa global d’Infecció Respiratòria Aguda en Atenció Primària de 952,9 casos per 100.000 habitants, mentre que la setmana precedent la xifra era de 921.

Davant aquest escenari, la semFYC avisa de la importància de:

– No saturar els centres de salut d’Atenció Primària
– Implantar l’ús de la màscara obligatòria, la dispensació de gels hidroalcohòlics, determinació d’espais de separació o mesures de ventilació específiques per a sales d’espera en els Centres de Salut.
– Impulsar la difusió d’un conjunt de mesures de bon ús dels recursos sanitaris entre la ciutadania per a evitar la sobresaturació dels serveis assistencials (“Quan consultar al seu metge/metgessa de família?”)
– Incidir en la necessitat de l’autocura entre la ciutadania en processos autolimitats en població sana.
– Desburocratitzar les consultes mitjançant una reforma urgent de la normativa de gestió de la incapacitat temporal (IT) a nivell estatal, per a instaurar l’autojustificació d’absència al lloc de treball per malaltia, en lloc de la baixa laboral, per a les absències per motius de salut de curta durada (fins a 7 dies).

Tres virus circulant
Enguany, la convivència de tres virus circulant amb manifestació clínica similar està afectant encara més al volum de pacients que acudeixen al centre de salut sol·licitant atenció mèdica. Es tracta de la grip (especialment grip A(H3N2) i virus A(H1N1)), el SARS-CoV-2 i el virus respiratori sincitial (VRS).

Aquesta circumstància dur a la idea que s’està generant una tridemia, quan la realitat és que “utilitzar el terme de tridemia és inadequat perquè podria donar la sensació d’una coinfecció de dues o més d’aquests virus i per tant de major gravetat”. Realment, “existeixen escassíssims casos de coinfecció”, explica el portaveu del Grup de Treball en Malalties Infeccioses de la semFYC, José María Molero.

Novetats en vacunació
Se sap per epidèmies de grip estacional precedents que la població infantil és un vector de contagi cap a les persones adultes i, per tant, també als integrants de col·lectius de risc. Aquest va ser un dels motius pels quals es va impulsar la vacunació en menors, com a novetat en la campanya antigripal d’enguany. “El fet que s’hagi buscat vacunar a tota la població sana d’aquesta edat es deu, fonamentalment, al fet que els menors són els principals transmissors de grip, entre ells i cap als adults. Si habitualment un de cada 10 adults (10 %) té grip, en la població infantil aquest percentatge pot augmentar fins a tres de cada 10 nens (30 %)”, explica Ana Pilar Javierre, coordinadora del Grup de Prevenció de Malalties Infeccioses i Vacunes del Programa d’Activitats Preventives i promoció de la Salut de la semFYC.

No obstant això, avui dia, és aquesta població la que registra un major volum de contagis en la setmana 52/2023:

La grip en menors d’un any registra una taxa de 1661,9 casos per 100.000 habitants.
La taxa de VRS en el grup de menors d’un any és de 830,9 casos per 100.000h, seguit del grup de 1-4 anys que és de 807,1 casos per 100.000 h.

Notícia de la semFYC

5 respostes a «Proposta de mesures de la semFYC davant el contagi de virus respiratoris»

Els comentaris estan tancats.