5è Congrés Ibamfic: més Atenció Primària des de la visió pluridisciplinària

Uns 110 professionals de la salut vinculats a l’Atenció Primària es van donar cita al 5è Congrés Ibamfic, de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, celebrat a Palma entre els dies 30 de maig i 1 de juny al Centre Flassaders i al Col·legi de Metges de les Illes Balears, a Palma.

Al voltant del lema “Contra vent i marea, més Atenció Primària”, el congrés va destacar importància d’aquest nivell assistencial en la salut de la població i va permetre posar-se al dia amb l’actualització clínica de les malalties més prevalents, des de la visió pluridisciplinària entre tots els professionals que la conformen.

Professionals de la salut, assistents al 5è Congrés Ibamfic, a la sala d’actes de COMIB.

A la inauguració, divendres 31 de maig, al Col·legi de Metges de les Illes Balears, la presidenta d’Ibamfic, la metgessa de família Lucía Gorreto, va destacar la tasca de la promoció i prevenció de la salut de la Medicina de Família i Comunitària, la mirada integral del pacient, el paper en l’abordatge de la cronicitat i el compromís d’aquesta trobada per a la qualitat assistencial.

L’acte inagural, amb la presidenta d’Ibanfic, Lucia Gorreto (dreta), acompanyada per Carles Recasens, president del COMIB, la directora de Salut Pública, Elena Antònia Esteban, i la subdirectora d’Atenció Primària, Patricia Lorente.

A la taula inaugural hi van participar la subdirectora d’Atenció Primària i Atenció a les Urgències Extrahospitalàries, Patricia Lorente; la directora de Salut Pública de les Illes Balears, Elena Antònia Esteban, i el president del Col·legi de Metges de les Illes Balears, Carlos Recasens, incidint en la importància d’una bona Atenció Primària i creant sinergies amb els altres nivells assistencials o àrees de salut.

Les presidentes del Comitè Organitzador i Científic del 5è Congrés Ibamfic, Catalina Villalonga i Marina Garcia.

En la part més lúdica, l’acte inaugural del 5è Congrés Ibamfic va comptar amb l’humorista mallorquí Xavier Canyelles fent un monòleg sobre la professió de la Medicina de Família i Comunitària, i fent palès el pes que té riure com a forma de salut.

L’humorista Xavier Canyelles, en el seu monòleg sobre els metges de família.

El programa de divendres va tenir com una de les activitats destacades la taula destinada a malalties cròniques i amb el títol “Què podem oferir als pacients a la consulta”, coordinada per la metgessa de família Amparo Mena, amb la també metgessa de família Sílvia Legido, la infermera gestora de casos Maria J. Benàssar i el metge internista Sixto Ruiz. I amb la particularitat, aquest cop per primera vegada, de la participació del Programa Pacient Actiu de les Illes Balears, amb l’experiència amb la malaltia d’Antoni Aranda, Ana Maria Docampo i Luis Miguel Galván.

Participants de la taula de Malalties Cròniques.

Tots ells, parlant des del cor del Programa Pacient Actiu, es van referir als beneficis que ha tingut poder compartir entre iguals l’experiència de la malaltia, els coneixements que proporciona i els vincles humans que crea.
Sobre què es pot oferir als pacients de patologia crònica, van destacar més suport psicològic i ajut a la mobilitat en estapes avançades de la malaltia.

El 5è Congrés Ibamficva donar molt de protagonisme a la visió dels joves metges i residents de Medicina de Família, així com als estudiants, en qui recau el futur d’aquesta especialitat mèdica.

Participants de la taula sobre el futur de l’especialitat de la Medicina de Família i Comunitària.
Comitè Organitzador, amb Catalina Villalonga i Alba Planells.

El programa de dissabte va comptar amb diferents tallers i amb una taula destinada a potenciar la feina de recerca dins l’àmbit de l’Atenció Primària, amb els doctors Joan Llobera, Caterina Vicens i Bernardino Oliva.

Els investigadors des d’Atenció Primària, Joan Llobera i Caterina Vicens.
Bernardino Oliva, recordant a Salvador Tranche, expresident de semFYC, i el seu paper en l’Atenció Primària.

Destacam aquí, per altra banda, les comunicacions presentades i els premis als treballs. 

Diumenge, la Societat Balear de Medicina de Família i Comunitària, coincidint amb la XXV Setmana Sense Fum de la semFYC, va organitzar la II Cursa de la Setmana Sense Fum, amb la col·laboració de diferents entitats, com el PADIB (Pla d’Addiccions i Drogodependències de la Conselleria de Salut), i amb una participació de prop de 300 persones que es van unir a Palma a fer salut comunitària.

Inici de la II Cursa Sense Fum a Palma.

Moltes gràcies a totes les persones que han participat, com a ponents o assistents, amb menció especial també als grups de treball Ibamfic i a entitats com Eina Salut. I al Comitè Organitzador i Científic i tot l’equip de voluntaris per fer-ho possible!

#5CongrésIbamfic a X

#5CongrésIbamfic a Instagram