El Comitè Organitzador i Científic del 5è Congrés Ibamfic ha confeccionat un programa 360º de l’Atenció Primària! No debades el lema és #ContraVentiMareaMésAP! En parlam amb la presidenta del Comitè Organitzador, la metgessa de família i comunitària Catalina Villalonga.
La trobada anual de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, Ibamfic, que se celebra a Palma de Mallorca des del dijous 30 de maig a dissabte 1 de juny, al Centre Flassaders, primer, i a partir del segon dia, amb l’acte inaugural, el divendres, al Col•legi de Metges, està oberta a tots els professionals de la salut.
El 5è Congrés Ibamfic destaca amb l’aportació multidisciplinària, la visió de la jove Medicina de Família i Comunitària, l’impuls a la recerca des d’Atenció Primària, les actualitzacions clíniques de la mà dels grups de treball Ibamfic i les aportacions de professionals referents. A més, s’ofereixen diferents eines per fer més fàcil les consultes. O recursos per a la Comunitària, que juntament amb la promoció i la prevenció de la salut, ocupa un lloc destacat en el programa. I per primera vegada, la patologia crònica s’aborda amb la participació dels pacients i a través del Programa Pacient Actiu de les Illes Balears.
Tot això ho desglossam en calma amb la presidenta del Comitè Organitzador d’aquest 5è Congrés Ibamfic, la metgessa de família i comunitària del Centre de Salut de Sa Pobla Catalina Villalonga. Ella destaca que és un treball en equip des del Comitè del Congrès, i amb el pes destacat que té la part científica, amb la metgessa de família i comunitària Marina Garcia com a responsable. Parla de la participació motivada i implicada d’aquest equip organitzador del Congrés, de la mà de professionals de diferents edats, joves i alguns ja amb molta experiència.
-Tornant al lema, fa falta en el moment actual més Atenció Primària que mai?
Volem potenciar el paper que té l’Atenció Primària, el primer nivell assistencial, amb la importància que té per a la salut de la població. I de la mateixa manera, volem donar la visió de la Medicina de Família i Comunitària com a part integrant d’un equip, dels equips de l’Atenció Primària. Als Centres de Salut, no van per una banda els metges, i per altra, les infermeres. Tots formam part d’un equip.
-Per això era important obrir les ponències del programa del congrés a altres professionals?
L’Atenció Primària és multidisciplinària, com dic, una feina d’equip. Al programa hi intervenen infermeres, amb un taller de fragilitat i prevenció de caigudes. Fisioterapeutes, amb una formació d’exploració de genolls i turmells. I farmacèutics comunitaris, amb el rol que tenen en la desprescripció de medicaments.
-S’incorpora també la veu dels joves de l’especialitat de Medicina de Família i Comunitària. És important recollir la seva visió?
Aquests joves són el futur, i depenem d’ells. Més, tenint en compte la manca de professionals. I, per tant, hem de donar aquest valor afegit, la dels joves, a l’especialitat.
Els estudiants de Medicina estan especialment convidats al Congrés Ibamfic. Consideram important que des de la facultat ja tenguin present l’especialitat de Medicina de Família i Comunitària.
Les activitats del dijous, al Centre Flassaders de Palma, s’han preparat per aquest públic especialment i per als metges i metgesses residents. Hi haurà també un espai de Cinefòrum amb el documental de la semFYC “Estar ahí; un homenaje al oficio de la Medicina de Familia y Comunitaria”
-La part de Comunitària de l’especialitat també convé destacar-la?
Perquè és una cosa molt pròpia d’aquesta branca de la Medicina. Sempre sembla que s’oblida que és Medicina Familiar i Comunitària.
I de la mateixa manera, els professionals tenim una responsabilitat amb la prevenció i la promoció de la salut, que és la base de tot, la base la salut, per dir-ho d’alguna manera.
-També s’oblida de vegades la recerca en Atenció Primària?
La presidenta del Comitè Científic, Marina Garcia, li ha volgut donar molt de pes durant aquest Congrés. Convidant, a més, a una taula a dos grans investigadors des d’aquest nivell assistencial a les Balears, els metges de família i comunitària Bernardino Oliva i Caterina Vicenc, premiats pels seus treballs de recerca, alhora que passen consulta.
-El programa és molt extens, si tenim en compte que hi ha espai per a les actualitzacions clíniques.
Participen com cada any els diferents grups de treball Ibamfic, amb diferents actualitzacions i temàtiques, com peu diabètic, el document de consens de dislipèmies o un taller d’inhaladors. I sempre, des d’un enfocament pràctic i interactiu, per poder-ho aplicar bé a la consulta.
També incorporam al programa la presència de professionals de prestigi vinguts de fora, com és el cas de la metgessa preventivista de l’Hospital de Bellvitge de Barcelona Cristina Masuet. O la del catedràtic Asensio López, amb un taller d’escriptura d’articles científics.
-La patologia crònica és un altre dels pilars?
Es tractarà la resistència als antibiòtics o malalties com EPOC. Amb la visió també que dona l’experiència amb la malaltia a la part de cronicitat, amb aquesta incorporació al programa de testimonis de pacients actius.
-Com visualitza aquest Congrés?
Crec que serà intens, i esper que les persones el gaudeixin molt. I que treguin profit de tots els aprenentatges i tots els coneixements. La idea és que hi hagi molta participació, molta interacció. I que també el caliu humà sigui reconfortant.
La traca final d’aquest Congrés serà diumenge dia 2 de juny, amb la Cursa de la Setmana Sense Fum, que organitza per segona vegada a Palma la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, Ibamfic, amb la frase aquest any “Zero emissions també als teus pulmons”. Exemple de comunitària i promoció de la salut. La Cursa té el repte aquest any d’arribar a 500 participants. Les inscripcions són a través d’EliteChip