La Dra. Anna Ribas és metgessa de Família i Comunitària del Centre de Salut Sant Jordi d’Eivissa, i des de 2014, vocal d’Eivissa i Formentera de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, Ibamfic.
Una de les particularitats de l’Àrea de Salut d’aquestes dues illes és que els residents tenen la possibilitat de sortir a rotar no només a l’Atenció Hospitalària sinó també fora de la comunitat. Ella ens explica aquesta possibilitat i més particularitats de l’Atenció Primària a Eivissa i Formentera. A més de parlar de la feina que Ibamfic fa, a través dels seus associats en aquestes illes, prop de 70 metges i metgesses i altres professionals de l’especialitat.
– Com és aquesta possibilitat de rotació per als residents?
Els residents de l’especialitat de Medicina de Família i Comunitària d’Eivissa i Formentera poden rotar a Hospitalària o anar un mes o dos a hospitals més grans que el que tenim aquí de referència, Can Misses. Açò els dona la possibilitat d’estar a hospitals més grossos, a Mallorca, o fins i tot a altres comunitats espanyoles.
– I com és l’experiència a l’Atenció Hospitalària?
Aquí, estan, sobretot als serveis d’Urgències o a especialitats ,com Cardiología o Neumologia, si xerram d’hospitals com Son Espases, a Palma. En funció de les necessitats, la comissió docent autoritza aquestes rotacions per complementar diferents serveis.
– Tornant a la seva Àrea de Salut, es dedueix bona col·laboració entre Primària i Hospitalària.
En ser illes petites, la fluïdesa de comunicació és molt gran. Un cop de telèfon, de vegades, quan hem de derivar un pacient, és molt útil. A més de disposar de les vies ordinàries.
– Quins són els ràtios o “cupos” de pacients als centres de salut d’Eivissa?
El Centre de Salut Sant Jordi, on jo estic, té una mitja de 1.900 pacients. Però tenim centres de salut on aquesta està en torn els 2000. Van arribar a ser superiors, però un dels objectius abans de l’estiu ha estat baixar i estabilitzar aquests “cupos” a uns 1.800. Si bé el tema estival, amb la gran afluència de gent, ho complica.
– Si parlam de l’activitat des d’Ibambic, què destacaria de la seva vocalia?
Ens reunim normalment en el Centre de Salut Can Misses, er tractar temes de feina de la nostra especialitat i també relacionats amb els residents. És un bon punt de trobada, de compartir i per fer aportacions. El setembre ho reprenem, donat que a l’estiu no ens hem reunit.
– Amb quins objectius a la vista?
Tenim ganes de potenciar les formacions i també activitats, com el cine fòrum. Una altra de les seus de les quals disposam és la del Col·legi de Metges.
En línia amb la nova Junta Directiva de l’Ibamfic, volem incrementar les activitats formatives per als associats, i sobretot, pensant també amb els residents. Eivissa és un dels punts on la Societat té més associats per nombre d’especialistes.
– Són punts per tornar a repetir el Congrés aquest any a aquesta illa, com va passar al 2019?
Hi ha la idea de tornar-lo a fer aquí. Però, abans, toca Menorca. I l’anterior, el 4t Congrés Ibamfic, es va celebrar a Mallorca. La intenció és que tots els socis i sòcies de Balears puguem participar de tot.