Prevenir la grip és possible i recomanable

Davant l’epidèmia de grip que esteim patint aquests dies, la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, IBAMFIC, a través del seu grup de malalties infeccioses, recorda les principals mesures de prevenció i les pautes més importants per pal·liar els símptomes generals.


La grip és una malaltia sense massa complicacions, excepte en alguns casos, però les molèsties que ocasiona són prou importants per limitar la nostra vida diària i la dels que ens envolten.

Evitar el contagi és una de les millors formes de lluitar contra la grip, no només per no caure malalts, sinó també per evitar contagiar altres persones i disminuir l’impacte a la societat.

La grip és una malaltia de contagi per via respiratòria, és a dir, es transmet principalment per l’aire amb la tos però també per contacte amb secrecions de malalts. Per tant totes aquelles mesures que limitin aquesta transmissió evitaran que patim una grip.

1. Evitar els ambients freds:
Quan baixen les temperatures, arriba la grip, essent les darreres setmanes de gener o primeres de febrer el punt àlgid dels contagis. Evitar els canvis bruscos de temperatura pot ajudar a mantenir en bon estat les nostres mucoses respiratòries, la primera barrera contra la grip.

2. Evitar el contacte proper amb malalts de grip:
Si disminuïm el contacte amb persones amb grip, evitarem el contagi, així de fàcil i difícil. Almenys, evitem el contacte proper (tocar, besar) quan estem a prop d’un malalt de grip.
Cal tenir en compte que els nins són els grans transmissors de la grip.
Evitar les aglomeracions o limitar les estades no necessàries a llocs amb malalts.

3. Tenir una bona higiene de mans:
Un bon i freqüent rentat de mans, evitar tocar-se el nas i els ulls evita que ens contagiem després d’haver tocat possibles fonts de malaltia. També una bona neteja de la llar i de les zones comunes.

4. Si malgrat tot ens posem malalts, cal evitar contagiar els altres: no tossir o esternudar damunt altres persones. S’ha de fer cobrint-nos la cara amb un mocador de paper, i llençar-lo immediatament a una paperera. A continuació, cal rentar-se les mans.

5. Tenir cura del nostre cos:
Mantenir una bona hidratació ajuda també al funcionament del sistema respiratori, i una alimentació equilibrada ajudarà a les nostres defenses a protegir-nos.

I recordar que:

– Només tractem els símptomes de la grip per alleujar, no per curar. Serà el nostre propi cos el que curarà la grip.
– La grip està produïda per un virus i els antibiòtics no són mai el tractament per una malaltia vírica.
– Una vegada tenim la grip, no hi ha cap tractament que eviti la seva evolució, només el temps.
– La tos serà la nostra companya durant unes quantes setmanes una vegada comencem a millorar… així que caldrà tenir paciència.
– Consultar amb un professional sanitari serà recomanable si tenim alguna malaltia crònica que es pugui agreujar amb la grip o si tenim símptomes de llarga durada (febre) o intensos (dificultat respiratòria).

Javier Arranz Izquierdo, responsable del Grup de Treball de malalties infeccioses de la Ibamfic

Intervenció de la presidenta de la Ibamfic, Elena Muñoz, a Hoy por hoy, Cadena Ser, Ràdio Menorca, parlant de prevenció de grip i evitar els colapses dels serveis d’Urgències.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *