Els Joves Metges de Familia diuen no a la especialitat d’urgències

Els Joves metges de família expressen el seu desacord davant la creació d’una nova especialitat d’Urgències i Emergències.

Han creat a Facebook l’esdeveniment “Gairebé 30 raons per dir NO a l’especialitat d’urgències”.

• Consideren que no només dificulta la sortida laboral, sinó que complica la homologació dels metges sense especialitat

• Defensen la troncalitat i la creació d’una Àrea de Capacitació d’Urgències com a disciplina d’alta especialització des de la formació en altres especialitat.

Davant el recent anunci del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat de crear una especialitat d’Urgències i Emergències, els joves metges de família han expressat la seva preocupació i malestar pel que consideren un error que els perjudicaria doblement. “Amb la creació d’aquesta especialitat no es resoldria un dels problemes fonamentals que és facilitar la homologació dels metges sense especialitat, sinó que per contra la complicaria i reobriria el problema dels mestos, de manera que hi haurà especialistes, professionals als que els s’homologuin el títol i metges de família als quals el període de temps treballat en urgències no els permeti acollir-se a cap de les dues opcions “, assegura Manuel Sarmiento, responsable de la secció Joves Metges de Família de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC).

Segons el doctor Sarmiento, davant la difícil situació del mercat laboral, “es tanca una sortida laboral als futurs metges de família i, sobretot als que ja han començat la residència de família per dedicar-se a urgències”. Una situació davant la qual, explica, “no entenem el posicionament a favor de l’especialitat per part dels Col.legis de Metges, ja que va en contra de l’opinió de molts dels seus col.legiats i no beneficia els interessos dels joves metges”. La secció ha creació un esdeveniment a Facebook anomenat “Gairebé 30 raons per dir NO a l’especialitat d’urgències”.

Per la seva banda, semFYC, que representa gairebé 20.000 professionals d’Atenció Primària, ja ha manifestat la seva disconformitat apel.lant per a això a la troncalitat, procés que es va iniciar l’any 2003 i que vuit anys després continua sense desenvolupar-se i pel que es podria habilitar una via per adquirir les competències d’Urgències i Emergències com una àrea d’alta especialització a través de les especialitats de medicina de família, medicina interna i medicina intensiva, sense perjudici del reconeixement als que actualment exerceixen aquestes funcions. Així està previst a la Llei d’Ordenació de les Professions Sanitàries (LOPS) el compliment porta més de 10 anys demanant el Consell Nacional d’Especialitats Mèdiques. Això va en contra més de la situació de la resta de països de la Unió Europea, on el nombre d’especialitats és sensiblement menor que a Espanya.

En aquest context, els joves metges de família denuncien que la decisió del Ministeri hauria de tenir en compte les opinions i valoracions dels especialistes que desenvolupen la seva activitat en els serveis d’urgència i que estan representats en el Consell Nacional d’Especialitats Mèdiques. Segons els metges de família, la creació d’una nova especialitat dificulta la possible formació d’alta especialització en urgències per especialistes ja formats o en formació. Opinen que es traduiria, així mateix, en una major rigidesa del mercat de treball, més dificultat per trobar feina i un increment de la despesa sanitària, el que en el moment actual suposa una irresponsabilitat política. Així mateix, aquesta societat científica lamenta que el Ministeri hagi dut a terme aquest anunci amb escassa transparència i sensibilitat, és a dir passant per alt l’opinió i consens dels professionals.

Cal recordar que des de 1995, fa setze anys, cal ser especialista per treballar en el sector públic, de manera que actualment, els professionals que s’han incorporat als serveis d’urgències tenen ja especialitat: medicina de família, medicina interna, medicina intensiva … La creació d’una Àrea de Capacitació Específica permetrà aprofundir encara més la competència d’aquests especialistes i facilitaria la coordinació de les Urgències amb la resta del sistema sanitari, centres de salut i hospitals. Una nova especialitat fragmentaria més el sistema i els residents que la obtingueren, en no poder exercir altres llocs de treball, es trobarien en un carreró sense sortida sobretot a partir dels 55 anys.