El documental semFYC “Estar ahí. Un homenaje al oficio de la Medicina de Familia y Comunitaria” es presentarà per primer cop a les Illes Balears dijous 30 de maig de 17 a 19,30 h, en el marc del 5è Congrés Ibamfic, al Centre Flassaders de Palma, i com activitat oberta.
La projecció del documental es farà en format cinefòrum i amb un debat conduït per la metgessa de família i comunitaria Rosa Duro sobre passat i futur de la nostra especialitat. Alguns dels convidats a participar-hi són la metgessa senior Maria Martín-Rabadán, juntament amb joves metges i residents de Medicina de Família i Comunitària.
La filmació està dirigida Salvador Sunyer, i parla del dia a dia de la nostra feina, a partir de testimonis en primera persona, i sobre els pilars de l’especialitat, com l’escolta i l’acompanyament dels pacients.
Està definit com un relat coral sobre la Medicina de Família i Comunitària, i ens porta a una immersió en l’especialitat a través dels pilars que l’envolten. Fa quaranta anys es va lluitar per a la seva creació, des de llavors es defensa i ara, més que mai, és necessari reivindicar els seus valors. El documental vol acostar la professió cap a les generacions de metges i metgesses més joves, recordar els qui la van fer realitat i transmetre la vocació de cura cap els pacients, fonament d’aquest ofici.
El treball audiovisual també recull la part de Comunitària, és a dir, la importància de conèixer el context dels pacients, amb l’exemple d’un projecte del barri madrileny de Carabanchel impulsat pels veïns. “Necesitamos conocer el barrio para atender bien a nuestros pacientes”, comenta una de les sanitàries del projecte.
El paper de residents també es destaca, així com la relació amb els tutors. “Un residente es una posibilidad más de aprender a amar esta profesión”, destaca una metgessa de família. “Lo más grande que he aprendido con mi tutora es, sin duda, el trato humano”, assenyala una resident.
D’igual forma, es fa un repàs històric de l’Atenció Primària i la Medicina de Família, recordant un de les seves grans fites, com el tancament en el Departament de Publicacions del Ministeri de Sanitat. “No queremos que se vuelva a la situación del pasado en la que los médicos no tenían tiempo y tenían que hacer visitas simultáneas”, apunta un participant.
“Tenemos que posicionar mucho mejor la Atención Primaria. Si la ahogas, el sistema se muere”; “la Medicina de Familia tiene que estar en la universidad”; “tenemos que hacer cosas desde las calles, desde lo político, para salvar la Atención Primaria”. Aquestes són algunes de les frases que tanquen el documental. Que està dedicat a totes les persones que cada dia sostenen una Atenció Primària pública i de qualitat.