“L’Atenció Primària perd professionals”

Entrevista al Diari Ara Balears a la presidenta de la Ibamfic, Dra. Elena Muñoz, publicada el passat dia 16 d’abril, sobre la manca de metges de família i el problema del relleu generacional, per la periodista Elena Navarro.


“Hem d’assumir que haurem de treballar en un escenari de manca de metges de família”, alerta la presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària (Ibamfic), Elena Muñoz. Es jubilarà bona part de la fornada de professionals que es va incorporar als anys vuitanta, “i probablement això no ho podrem assumir, perquè són moltes persones en molt poc temps”, afegeix.
És una realitat de què els professionals adverteixen des de fa temps: el col·lectiu de metges de medicina comunitària està envellit i no hi ha un relleu generacional suficient –per ara– per cobrir totes les places que quedaran lliures amb les jubilacions dels propers anys.

A les Illes Balears, les xifres són similars a la mitjana de l’Estat: el 60% dels doctors de família tenen més de 50 anys i el 28% superen els 60 anys, segons l’Informe Oferta-Necessitat d’Especialistes Mèdics 2021-2035, encarregat pel Ministeri de Sanitat a la Universitat de Las Palmas. L’escenari a l’especialitzada és ben diferent: el 38% superen els 50 anys i només el 8% els 60. I aquí ve una de les conclusions més importants de l’estudi: la Primària perd professionals. De fet, a escala de l’Estat, el Sistema Nacional de Salut ha perdut, del 2018 al 2021, un 1,7% de metges: però en realitat hi ha hagut un descens d’un 2,14% a l’Atenció Primària, mentre que l’especialitzada ha experimentat un increment d’un 6%.

Això vol dir que es formen doctors joves, però prefereixen altres especialitats i es decanten per l’àmbit hospitalari. A més, Muñoz apunta que “durant molts anys va haver-hi menys places de formació en medicina familiar de les desitjables, i han anat augmentant, però sempre per darrere de la necessitat real de metges de família”.

L’estudi és contundent: el 2027 serà “un punt d’inflexió” perquè calculen que hi haurà un dèficit global de 9.000 metges a Espanya, “sobretot per la manca de professionals a medicina familiar i comunitària”. Així mateix, apunta que s’han de prendre solucions immediates, però encara “hi ha temps per evitar aquest escenari”. Aquesta situació afecta tot l’Estat, però encara més les Illes Balears, perquè l’alt cost de vida és un hàndicap per atreure personal i fins fa sis anys no hi havia cap facultat de Medicina que aportàs professionals amb possibilitat de quedar a l’Arxipèlag –enguany en sortirà la primera generació.

  “Ara mateix l’Atenció Primària no és atractiva. Està degradada, ja d’abans de la pandèmia”, sosté Muñoz, que afegeix que “les grans retallades de la crisi financera les va patir la Primària”. La presidenta de L’Ibamfic assegura que Espanya té una de les millors formacions de MIR en medicina familiar d’Europa, però no van a parar a la Primària.

Llegeix la notícia sencera a Diari Ara Balears