Els bons resultats d’un estudi de poligrafia respiratòria des d’Atenció Primària

L’«Estudi pilot descriptiu d’anàlisi de la concordança entre la poligrafia Respiratòria simple realitzada a Atenció Primària i Hospitalària», de les metgesses de família Aina Bellet i Raquel Hernández, tutoritzades per Lucía Gorreto, va obtenir el premi a la Millor Comunicació de la X Jornada d’Investigació d’Atenció Primària de Mallorca, celebrada el passat 13 de juny. Els bons resultats ara obren la porta a la implementació de la tècnica des d’aquest nivell assistencial, de cara a poder reduir el diagnòstic de l’apnea obstructiva de la son.


Aina Bellet és metgessa de família i treballa al Gabinet tècnic de Gerència d’Atenció Primària de Mallorca. Amb Raquel Hernández, metgessa de família del Centre de Salut Son Gotleu, a Palma, van rebre aquest premi a la millor comunicació a la X Jornada d’Investigació d’Atenció Primària de Mallorca. El seu treball, tutoritzat per la doctora Lucía Gorreto, «Estudi pilot descriptiu d’anàlisi de la concordança entre la poligrafia Respiratòria simple realitzada a Atenció Primària i Hospitalària», recull la feina de fa tres anys a la seva residència, feta amb 30 pacients del Centre de Salut Coll del Coll den Rabassa.

Aina Bellet i Raquel Hernández.

Amb la inquietud de les apnees de la son i els avenços en el diagnòstic en aquest camp de respiratori, van proposar un estudi des d’Atenció Primària, en coordinació amb l’Hospital de Son Llàtzer. L’hospital els va proporcionar la màquina per a la poligrafia respiratòria simple i els seus professionals els van explicar el funcionament. Per fer la comparativa, també des d’aquest hospital s’aplicava la mateixa tècnica amb els pacients.

La seva feina des d’Atenció Primària consistí a entrevistar als pacients amb sospita d’apnea de la son, proporcionar-los la màquina i explicar-los bé el procediment, que efectuen a casa quan dormen, durant una nit. Les dades recollides s’informatitzaven, i l’informe es traslladava a la Unitat de la Son de l’Hospital Son Llàtzer, on després eren visitats els pacients.

L’objectiu del treball era demostrar que la tècnica es pot fer des d’Atenció Primària, detectant de forma anticipada la malaltia de l’apnea obstructiva de la son, que està infradiagnosticada. En homes, al nostre país, té una prevalença d’entre un 4 i 6 %. En el cas de les dones, és inferior: entre un 2 i un 4 % la pateixen.

L’estudi va demostrar la bona concordança entre l’estudi des d’Atenció Primària i la de l’hospital. La implicació dels professionals d’Atenció Primària en la prova, a més, suposa de forma indirecta un increment de sensibilitat de cara a poder detectar la patologia. Els metges de família sospiten apnea obstructiva de la son quan el pacient informa que ronca o en els casos de persones que, tot i tenir la sensació que dormen una quantitat d’hores suficients, durant el dia tenen son o estan cansades, provocant, en alguns casos, accidents si s’adormen conduint. La hipertensió difícil de controlar i alguns casos d’obesitat també fan sospitar la malaltia.

Els resultats del treball donen ara un impuls de cara a la implementació de la poligrafia respiratòria des d’Atenció Primària, que permetria als professionals estar més sensibles, o més desperts, per utilitzar una paraula pròpia del context semàntic, de cara a la detecció de l’apnea obstructiva de la son. I al mateix temps, procuraria als pacients la comoditat que la prova partís des de la proximitat física del centre de salut i amb la complicitat del seu metge/metgessa de família.

La metgessa de família Lucía Gorreto (esquerra) ha tutoritzat l’estudi en la seva residència d’Aina Bellet (a la dreta, en el moment de rebre el premi) i Raquel Hernández.