La Campanya de Vacunació contra la Grip comença el 7 d’octubre

La Conselleria de Salut ha presentat la Campanya de Vacunació contra la Grip per a la temporada 2024-2025. El principal objectiu d’aquesta campanya és millorar els nivells de cobertura entre tots els col·lectius de risc recollits en campanyes anteriors.

Com a principals novetats d’aquesta campanya, cal destacar el pla pilot de vacunació a les escoles, en el qual participaran 24 centres educatius públics, concertats i privats —11 a Mallorca, 8 a Eivissa i Formentera i 5 a Menorca—, i la possibilitat que tota la població diana que vulgui vacunar-se pugui acudir a diversos centres de salut en horari de matí i capvespre sense haver de demanar cita.

Aquestes són les dades clau d’aquesta campanya:

  • Dilluns 7: inici de la vacunació de les persones institucionalitzades a residències d’ancians i centres de dia, a qui s’inocularan els vaccins contra la grip i la COVID-19. Personal del Servei de Salut es desplaçarà a les residències per immunitzar aquest col·lectiu de risc.
  • Dilluns 14 d’octubre: inici de la campanya per vacunar la població general als centres de salut. Les persones que vulguin immunitzar-se contra el virus estacional podran sol·licitar cita a través del telèfon d’InfoSalut (971 22 00 00) o a la web grip.caib.es, on també es podran consultar els horaris dels centres de salut on es vacunarà sense cita a partir del 4 de novembre.
  • A partir del 4 de novembre, vacunació sense cita prèvia. Aquesta vacunació sense cita s’habilitarà a un total de 16 centres de salut i als hospitals de Can Misses d’Eivissa i Mateu Orfila de Maó. Aquests dispositius immunitzaran la població de dilluns a divendres, en horari de capvespre i de matí, i de manera ininterrompuda els dissabtes.
  • Vacunació a les escoles. La Direcció General de Salut Pública ha programat per a aquesta campanya un pla pilot de vacunació a 24 centres escolars públics. La població infantil diana d’aquesta iniciativa són els infants del segon cicle d’educació infantil, és a dir, tots els alumnes nascuts els anys 2019, 2020 i 2021. 2.900 infants estan cridats a vacunar-se. El dilluns 14 d’octubre s’encetarà aquest pla pilot.

Més de 276.000 vacunes

Amb un cost de 3.446.913 euros, la Conselleria de Salut distribuirà per a aquesta campanya un total de 276.800 vacunes contra la grip. D’aquestes, 140.000 seran vaccins antigripals amb coadjuvant, 4.800 d’alta càrrega per a la gent gran especialment vulnerable, 22.000 del fàrmac intranasal per als menors i 110.000 del preparat tetravalent per a la població general.

Població diana

La campanya de vacunació s’adreça a totes les persones a partir dels 60 anys d’edat i a les menors d’aquesta edat que reuneixin alguna de les condicions de risc establertes. En total, aquesta població diana la conformen a les Balears unes 700.000 persones.

Es recomana la vacunació als grups de població següents:

  1. Persones de 60 anys o més.
  2. Majors de 65 anys internats a residències geriàtriques, centres de discapacitats o ingressats a institucions tancades.
  3. Persones que, a partir dels 12 anys, pateixen alguna condició de risc, com ara diabetis; obesitat mòrbida; malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries; patologies renals o hepàtiques, incloent-hi l’alcoholisme; malalties neuromusculars greus; persones immunodeprimides, incloent-hi les que tenen el sistema immunitari minvat pel virus de la sida (VIH) o per fàrmacs, així com els receptors de trasplantaments; celíacs; persones diagnosticades de càncer; amb malalties inflamatòries cròniques, i les que pateixen trastorns o malalties que comportin disfunció cognitiva, com ara síndrome de Down o demències.
  4. Dones embarassades en qualsevol moment de la gestació i fins als sis mesos després del part.
  5. Persones que conviuen amb aquelles que tenen un alt grau d’immunosupressió (trasplantats, persones insuficiència renal crònica o infectats pel VIH).
  6. Fumadors.
  7. Personal dels centres sanitaris i sociosanitaris, tant públics com privats, així com els estudiants que hi estan en pràctiques.
  8. Treballadors dels serveis públics essencials, com les forces i cossos de seguretat de l’Estat, tant nacionals com locals, bombers i serveis de protecció civil. També s’aconsella vacunar-se al personal d’escoletes i centres d’educació infantil.
  9. Persones que fan feina a granges o explotacions avícoles, porcines, de visons o de fauna silvestre, amb l’objecte d’evitar una contaminació creuada de virus humans i animals.

Vacunació contra la covid

Com en anteriors campanyes contra la grip des de la irrupció del virus respiratori pandèmic, als centres dependents de l’IB-Salut s’oferirà, a aquelles persones en què estigui indicat, la possibilitat d’administrar-los ambdós vaccins, el de la grip i el de la covid. Així, a les residències d’ancians s’oferirà a aquest col·lectiu la possibilitat de posar-se les dues vacunes en el mateix acte mèdic, recomanació que s’estén a totes les persones institucionalitzades.

Trobaràs tota la informació al següent enllaç