Els partits polítics mostren a semFYC el seu suport a l’Atenció Primària

basora

Representants del Partit Socialista, Partit Popular, Esquerra Unida i Unió Progrés i Democràcia han participat en un debat organitzat per la Societat Espanyola de Medicina de Família (SEMFYC), en el qual van analitzar la situació de l’Atenció Primària i els continguts dels seus programes electorals autonòmics de cara a les eleccions del 22 de maig.(Font. acta sanitaria)


La Jornada, que va comptar amb el suport de l’Associació Nacional d’Informadors de la Salut (ANIS), va ser moderada pel president de SEMFYC, Josep Basora i es va desenvolupar sota el títol ’22-M: L’Atenció Primària en el Programa dels Partits Polítics ‘. Bàssora va començar exposant el ‘Decàleg de necessitats i propostes per a una Atenció Primària de qualitat’, elaborat per la seva societat científica amb l’objectiu de conscienciar els partits polítics en la millora d’aquest nivell assistencial atès que, segons ha subratllat, en les pròximes eleccions autonòmiques “la Primària es juga molt”.

Enrique Normes, Freire, José Alfredo de Joan, Basora, Mingo i el representant de ANIS

Assegurar el finançament

En el document, SEMFYC proposa, en primer lloc, assegurar el finançament de l’AP com a eix del sistema sanitari, i per això cal reorientar les actuals polítiques sanitàries que han ocasionat un desequilibri entre aquest nivell assistencial i l’hospitalari. Així mateix, insta a desenvolupar les línies estratègiques del Projecte AP-21 i arribar a un consens polític entre l’Administració Central i les Comunitats Autònomes; avançar en l’autonomia de gestió dels centres de salut, potenciar la cura del pacient crònic en AP; incrementar la resolució en aquest nivell assistencial; vertebrar l’assistència social i sanitària des del centre de salut, adequar el nombre de professionals; implicar i coresponsabilitzar els ciutadans en la cura de la seva salut i el bon ús dels recursos, i establir el lideratge de les societats científiques en diverses àrees.

Polítiques sanitàries coherents i no ocurrents

Els polítics presents en el debat van coincidir en els seus posicionaments sobre l’AP com a eix del sistema i, per tant, en la necessitat de dotar d’una major finançament doncs, precisament és en èpoques de crisi quan més important es fa la seva eficiència com a eix vertebrador del Sistema Nacional de Salut. “Tothom sembla estar contenint la respiració fins a les eleccions”, va assenyalar José Manuel Freire, candidat a l’Assemblea de Madrid pel PSOE i coordinador del Llibre Blanc de la Sanitat a Madrid.

En la seva opinió, els partits polítics han de posar sobre la taula tots els seus plantejaments i no tenir “agendes ocultes”, de manera que no passi com a Catalunya o com, segons les seves paraules, podria succeir a Madrid, on, segons un document de la Direcció General d’Atenció Primària, el Partit Popular té la intenció de retallar prestacions i implantar nous copagaments. El diputat popular, Mario Mingo, va negar aquesta asseveració i va demanar respecte al PSOE, subratllant que el seu partit s’ha mostrat contrari a fer-ho en diverses ocasions i així segueix sent.

José Alfredo de Juan, José Manuel Freire, José García, Josep Basora, Mario Mingo i Enrique Normes

Política sanitària basada en l’evidència

El professor Freire va assegurar que, per a una organització coherent del sistema sanitari, és fonamental una política sanitària basada en l’evidència i no en l’ocurrència. “A la Medicina se li demana evidència però als polítics no, i per això molts campen a gust”, va afirmar. En aquest sentit, va posar com a exemple l’Àrea Única de Madrid, a la qual es va referir com “una ocurrència idiota”. No obstant això, Mario Mingo va defensar aquesta mesura i el desenvolupament de la lliure elecció a tot Espanya. “Si parlem de la modernització del sistema sanitari, anem a fer-ho de debò”, va exposar després d’assenyalar que l’esforç realitzat per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, “és èpic”, atès que, segons ell, cap Comunitat Autònoma ha fet en tan poc temps tant per la Sanitat.

Lluny d’estar d’acord amb aquesta afirmació, el responsable de l’Àrea de Salut d’Esquerra Unida, José Alfredo de Joan Urien, ha indicat que, Madrid va per darrere de moltes comunitats autònomes. Per la seva banda, Enrique Normes de la Sotillo, el seu homòleg a Unió Progrés i Democràcia, ha assenyalat que ens trobem en una Espanya de les desigualtats, i no només en el pressupostari, sinó també en les condicions laborals dels professionals sanitaris, “una cosa que ningú ha estat capaç d’aturar “.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *